30.5 C
Tirana
E hënë, 24 Qershor 2024

Banka Botërore, projekt në rajon për standardet e Auditimit – Salinas: Rritje e profesionalizmit, konkurrencës, produktivitetit dhe qëndrueshmërisë së firmave

Duhen Lexuar

Banka Botëtrore ka zhvilluar në Tiranë Konferencën rajonale për forcimin e Qeverisjes së Koropratave, pjesë e Programit Rruga drejt Evropës për Reformën e Kontabilitetit dhe Forcimin e Institucioneve për Ndërmarrjet e Vogla dhe të Mesme. Eventi është pjesë e Konferencave që do të zhvillohen në vendet e Ballkanit Perëndimor për te rritur qendrueshmerine ne raportimin financiar si dhe forcimin e rolit të Komisioneve të Auditimit.

Emanuel Salinas, Menaxher i Bankës Botërore për Shqipërinë, në fjalën hapëse tha se aktiviteti ka dy synime kryesore: së pari përmirësimi i aksesit të ndermarrjeve te vogla dhe te mesme në shërbimet profesionale të  kontabilitetit dhe raportimit financiar, dhe së dyti, harmonizimi me direktivat e BE-së për sa i takon raportimit financiar.

Ai u shpreh se: “Ky aktivitet është pjesë e Konferencave që do të zhvillohen në vendet e Ballkanit Perëndimor për te rritur qendrueshmerine ne raportimin financiar si dhe forcimin e rolit të Komisioneve të Auditimit.

Pse po e zhvillojme këtë aktivitet? Së pari, për të përmirësuar aksesin e ndermarrjeve te vogla dhe te mesme në shërbimet profesionale të  kontabilitetit dhe raportimit financiar. Së dyti, për të ndihmuar në harmonizimin me direktivat e BE-së për sa i takon raportimit financiar.

E gjithë kjo është pjesë e rritjes së profesionalizmit, konkurrencës, produktivitetit dhe qëndrueshmërisë së firmave. Kjo nevojitet për të arritur nje rritje ekonomike më të qëndrueshme dhe shperndarje sa më të mirë të saj, për të krijuar më shumë vende pune dhe veçanërisht, vende pune me cilesore, si dhe për t’u larguar nga informaliteti, i cili pengon ekonominë dhe esthe një pengesë e madhe për rritjen e firmave.”

Salinas nënvizoi se raportimi financiar nuk duhet parë si një barrë imponuese, por si një oportunitet, që kompanitë të identifikojnë dobësitë kryesore e për t’ju përshtatir atyre.

‘Raportimi financiar mund të shihet si një barrë imponuese dhe administrative. Por mendoj se duhet ta shohim ne fakt si një mundësi. Ne jetojmë në kohë të trazuara dhe pasiguria qe e shoqeron ndoshta do të bëhet normë dhe jo përjashtim. Firmat e suksesshme do të jenë ato që mund të identifikojnë dobësitë e tyre kryesore dhe në mënyrë proaktive të ndërmarrin veprime për të zbutur rreziqet dhe përshtatur ndryshimit,; tha ai.

Përfitues të këtij programi janë vendet e Ballkanit Perëndimor: Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia.

Lorenc Rabeta /


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications