10.5 C
Tirana
E shtunë, 24 Shkurt 2024

‘Hunda elektronike’ që mund të ndihmojë në luftimin e zjarreve!

Duhen Lexuar

Në verën e vitit 2021, zjarret shkaktuan një “katastrofë të paprecedentë” në ishullin italian të Sardenjës, duke djegur mbi 28,000 hektarë tokë dhe duke zhvendosur mijëra nga shtëpitë e tyre.

Pothuajse gjysma e tokës së prekur u dogj në një zjarr të vetëm katastrofik që preku rajonin Montiferru, pranë bregut perëndimor të ishullit. Tani, Montiferru është një nga një duzinë zonash pyjore në të gjithë botën që po teston një sistem të ri paralajmërimi të “ultra-hershëm” për zjarret, i zhvilluar nga një startup gjerman i quajtur Dryad sipas nimfave të mitologjisë greke që jetojnë në simbiozë me pemët.

Parandalimi i zhvillimit të një pjese të zjarreve do të kishte përfitime gjithëpërfshirëse. Ndryshimet klimatike po i bëjnë zjarret më intensive dhe numri i ngjarjeve ekstreme të zjarreve parashikohet të rritet deri në 14% deri në vitin 2030.

Përveç dëmeve prej miliarda dollarësh që shkaktojnë, grimcat dhe kimikatet që prodhojnë janë ndotës të fortë dhe në vitin 2021, zjarret lëshuan një rekord prej 1.76 miliardë tonë metrikë karbon në atmosferë, ekuivalent me më shumë se dyfishin e emetimeve vjetore të CO2 të Gjermanisë.

Sistemet ekzistuese të paralajmërimit të hershëm bazohen në zbulimin vizual të tymit, qoftë përmes imazheve satelitore, kamerave në tokë ose vëzhguesve njerëzorë. Por këto sisteme janë shumë të ngadalta, sipas bashkëthemeluesit dhe CEO të Dryad, Carsten Brinkschute.

Dryad, i cili ka mbledhur 13.9 milionë euro, synon të zvogëlojë kohën e zbulimit të zjarreve dhe t’i kap ato në fazën e djegies kur nuk ka ende një flakë të hapur zakonisht brenda 60 minutave të para.

Për ta bërë këtë, kompania ka projektuar një sensor me energji diellore të pajisur me një detektor gazi. Pasi sensori zbulon një zjarr, ai dërgon një sinjal përmes një rrjeti pa tel duke përdorur një antenë të integruar. Sinjali më pas transmetohet në pajisje më komplekse dhe transmetohet në internet me anë të satelitit dhe 4G. Në fund, informacioni u dërgohet menaxherëve të pyjeve.

Sensorët shiten për 48 euro. Dryad, i cili ka një ekip prej rreth 30 vetë, shet pajisjen dhe gjithashtu ofron një model abonimi vjetor me çmim 15% të kostos totale të harduerit që përfshin mirëmbajtjen dhe mbështetjen. Klientët e saj kryesorë janë bashkitë dhe pyjet private, si dhe kompanitë e energjisë elektrike dhe hekurudhat, pajisjet e të cilave shpesh janë burim zjarresh.

Deri më tani, startup-i ka instaluar 300 sensorë në një duzinë testimesh në Gjermani, Greqi, Spanjë, Portugali, Turqi, Shtetet e Bashkuara dhe Korenë e Jugut, si dhe Montiferru në Itali. Brinkschulte thotë se këto prova kërkojnë vetëm një pjesë të vogël të sensorëve, sepse zjarret janë ndezur qëllimisht, për t’u treguar menaxherëve të pyjeve se si funksionon sistemi.

Dryad tani po kërkon të rrisë prodhimin e sensorëve, me një plan për të prodhuar 10,000 njësi në muajt e ardhshëm dhe 230,000 vitin e ardhshëm.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit