29.5 C
Tirana
E enjte, 13 Qershor 2024

Skemës së pensioneve u shtohen mbi 27 mijë kontribuues – Cila është pesha që zë sektori privati në raport me shtetin?

Duhen Lexuar

Skema e pensioneve duket sikur po fiton qëndrueshmërinë nga viti në vit. Sipas të dhënave zyrtare nga Instituti i Sigurimeve Shoqërore, gjatë 2023-shit, skemës i janë shtuar 27.521 kontribuues te rinj, krahasuar me 2022-shin, duke e çuar numrin total në 783 mijë, ku përfshihen subjektet publike, private, të vetëpunësuarit në bujqësi dhe sigurimet vullnetare. Megjithatë në raport me 6-mujorin e parë të vitit 2023, vihet re një humbje prej 6 mijë kontribuesish.

E ndarë sipas subjekteve, peshën më të madhe me afro 47.7 % e zënë kontributet nga subjektet private,  17.4% institucionet buxhetore,  16.9% të vetëpunësuar dhe 9.1 % të vetëpunësuarit në bujqësi.

Ndikimin më të madh në numrin e shtuar të kontribuuesve e zënë fermerët dhe subjektet private, përkatësisht me afro 13.381 mijë dhe 9334  individë më shumë.

Ky trend pozitiv në rritjen e kontribuesve, por nga ana tjetër edhe rritja e pagës minimale dhe maksimale mbi të cilën paguhen detyrimet e të punësuarve, kanë ndikuar edhe vjeljen e më shumë të ardhurave nga skemën e sigurimeve shoqërore, duke ulur rrjedhimisht deficitin.

Konkretisht të ardhurat nga kontributet e drejtpërdrejta në skemën e sigurimeve shoqërore nga subjektet juridike dhe fizike, të vetëpunësuarit në bujqësi dhe sigurimi vullnetar janë rritur me 18.7 miliardë lekë në 6 mujor, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, ndërsa në total janë arkëtuar afro 122.6 miliardë lekë.

Subvencioni i skemës nga buxheti i shtetit në vitin 2023 regjistrohet në 14.6 miliardë lekë, me një ulje prej 8.3 miliardë lekësh.

Për shkak të tepricës së krijuar nga ISSH prej 7.9 miliardë lekësh në të ardhura, qeveria rishikoi një muaj më parë buxhetin, duke bërë rishpërndarje të fondeve.

Elisabeta Dosku/


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications