30.5 C
Tirana
E hënë, 24 Qershor 2024

‘Ndalohet pirja e duhanit për brezin e ardhshëm’ – Zelanda e Re miraton ligjin unik për moshën minimale!

Duhen Lexuar

Zelanda e Re ka miratuar një plan unik për të hequr dorë nga pirja e duhanit për brezin e ardhshëm, duke vendosur një ndalim të përjetshëm për të rinjtë që blejnë cigare. Ligji thotë se duhani nuk mund t’i shitet askujt të lindur më ose pas 1 janarit 2009 dhe tani e tutje, mosha minimale për blerjen e cigareve do të vazhdojë të rritet e të rritet.

Teorikisht, dikush që përpiqet të blejë një paketë cigare pas 50 vjetësh do t’i duhet ID për të treguar se ishte të paktën 63 vjeç. Por autoritetet shëndetësore shpresojnë se pirja e duhanit do të zhduket shumë më parë. Ata kanë një qëllim të deklaruar për ta bërë Zelandën e Re pa duhan deri në vitin 2025.

Zelanda e Re nuk është i vetmi komb që kërkon të ndalojë duhanin për brezat e ardhshëm. Në qershor, një raport i porositur nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar rekomandoi rritjen e moshës së ligjshme të pirjes së duhanit çdo vit për të hequr dorë nga përdorimi i duhanit tek të rinjtë.

Danimarka gjithashtu zbuloi plane të ngjashme në fillim të këtij viti, por qeveria tha se një veprim i tillë do të kërkonte ndryshime në Direktivën e BE-së për Produktet e Duhanit. Një nismë qytetare më vonë i bëri peticion Komisionit Europian për të ndaluar shitjen e duhanit dhe produkteve të nikotinës për qytetarët e BE-së të lindur pas vitit 2010. Ligji i ri gjithashtu redukton numrin e shitësve me pakicë të lejuar të shesin duhan nga rreth 6,000 në 600 dhe ul sasinë e nikotinës së lejuar në duhanin që pihet.

Nuk ndikon tek Vaps, i cili tashmë është bërë më popullor se pirja e duhanit në Zelandën e Re. Statistikat e Zelandës së Re raportuan muajin e kaluar se 8 % e të rriturve të Zelandës së Re pinin duhan çdo ditë, nga 16 % dhjetë vjet më parë. Ndërkohë, 8.3 % e të rriturve pinin Vaps çdo ditë, nga më pak se 1 % gjashtë vjet më parë.

Normat e pirjes së duhanit mbeten më të larta në mesin e indigjenëve Maori, me rreth 20 % që raportojnë se pinë duhan. Ndryshimi i ligjit u mirëprit nga disa agjenci shëndetësore. Koalicioni Shëndetësor Aotearoa tha se ligji i ri përfaqësonte kulmin e dekadave të mbrojtjes së luftuar nga organizatat shëndetësore dhe komunitare.

Sipas të dhënave të fundit nga Eurostat, 18.4 % e njerëzve të moshës 15 vjeç e lart në BE pinë duhan çdo ditë. Por shifra varion nga 6.4 % në Suedi në 23.6 % në Greqi dhe 28.7 % në Bullgari.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications