6.5 C
Tirana
E premte, 23 Shkurt 2024

Pse Zelanda e Re i ka shpallur ‘luftë’ lopëve?!

Duhen Lexuar

Çfarë mund të tingëllojë si një pyetje humoristike “Si të largoni një lopë nga gromësira?” është bërë objekt i kërkimeve serioze shkencore në Zelandën e Re. Dhe qëllimi i tij nuk është aspak të përmirësojë karakterin moral të kafshëve shtëpiake, por të luftojë ngrohjen globale.

Bari nuk është ushqimi më ushqyes në botë, dhe për të nxjerrë energji të mjaftueshme prej tij, lopët dhe ripërtypësit e tjerë duhet së pari ta përtypin atë për një kohë të gjatë, dhe më pas ta tresin atë tërësisht në stomakun e tyre me shumë dhoma.

Gjatë këtij procesi, çlirohen sasi masive metani, i cili është 25 herë më efikas në mbajtjen e nxehtësisë në atmosferë sesa dioksidi i zakonshëm i karbonit.

Duket se tretja është një proces natyror që nuk mund të ndikojë në klimën globale. Sidoqoftë, ia vlen të merret parasysh numri i kafshëve shtëpiake, i cili është disa herë më i lartë se numri i specieve të egra: pothuajse një miliardë e gjysmë jetojnë vetëm në planetin tonë.

Sipas burimit të informacionit Phys.org, në Zelandën e Re problemi i gromësirës së lopëve është veçanërisht i mprehtë: në këtë vend, për pesë milionë njerëz, ka dy herë më shumë lopë dhe pesë herë më shumë dele. Bujqësia është qendrore për ekonominë lokale dhe rreth gjysma e emetimeve të gazrave serrë të vendit vijnë nga fermat.

Në ndjekje të neutralitetit të karbonit, qeveria e Zelandës së Re është zotuar të zvogëlojë emetimet e metanit nga kafshët e fermës me 47 për qind deri në vitin 2050 dhe muajin e kaluar njoftoi një plan për të vendosur një taksë për fermerët për gromësirat e kafshëve.

Natyrisht, fermerët nuk ishin të kënaqur me këtë, dhe tani detyra e studiuesve është të zhvillojnë një mënyrë për të zgjidhur problemin.

Po përdoren të gjitha mjetet që nga përzgjedhja selektive e lopëve me më pak gërvishtje deri te përdorimi i algave të detit si ushqim. Shkencëtarët madje po zhvillojnë një vaksinë të veçantë që mund të shtypë rritjen e baktereve oportuniste që prodhojnë metan dhe të reduktojë emetimet e kafshëve me rreth një të tretën.

Nuk ka më pak shpresa për ilaçet kimike (ato mund të reduktojnë emetimet e metanit deri në 90 përqind) dhe për zhvillimin e ushqime ve të reja përmes modifikimit gjenetik (kur treten, ato do të lëshojnë 20-30 përqind më pak gazra).Fatkeqësisht, të gjitha këto “linja shpëtimi” për fermerët e Zelandës së Re nuk kanë përfunduar, duhen të paktën disa vite për të testuar sigurinë dhe efektivitetin e tyre.

Sidoqoftë, vetë mbarështuesit e bagëtive gjithashtu nuk “presin motin buzë detit”: ndërsa studiuesit punojnë në laboratorë, fermerët e zakonshëm po punojnë për të përmirësuar efikasitetin e fermave të tyre, gjë që do të zvogëlojë numrin e bagëtive duke ruajtur vëllimet e prodhimit.

Ndoshta përdorimi i lopëve me rendiment të lartë dhe zëvendësimi i tyre më shpesh nuk do të ketë të njëjtin ndikim si ilaçet ose vaksinat kimike, por patjetër do t’i ndihmojë fermerët të qëndrojnë në këmbë.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit