18.5 C
Tirana
E diel, 25 Shkurt 2024

UNESCO e quan ngrohjen globale kërcënimin kryesor për vendet e trashëgimisë botërore!

Duhen Lexuar

Sipas shkencëtarëve, një në pesë monumente historike dhe më shumë se një e treta e vendeve natyrore në botë mund të vuajnë ose të zhduken për shkak të krizës klimatike. Ndryshimet klimatike janë bërë një kërcënim i madh për pronat e Trashëgimisë Botërore. Kështu deklaruan përfaqësues të UNESCO-s.

Sipas drejtoreshës së organizatës, Audrey Azoulay, janë 1154 vende të trashëgimisë botërore në botë të përfshira në listën e UNESCO-s. Nga këto, një në pesë vende të trashëgimisë kulturore dhe më shumë se një e treta e vendeve natyrore janë në rrezik për shkak të ngrohjes globale dhe fatkeqësive natyrore të lidhura me to.

Shembulli i fundit i tillë ishte qyteti antik i Mohenjo-Daro në Pakistanin modern, i ndërtuar rreth 3000 para Krishtit. Në verën e vitit 2022, ajo u përmbyt gjatë një përmbytjeje shkatërruese. Arkeologët kanë vënë në dukje se Mohenjo-Daro nuk humbi për shkak të aftësive të ndërtuesve të tij, të cilët ndërtuan një lloj kanalizimi kullues. Komunikimet e vendosura gati 5 mijë vjet më parë devijuan një pjesë të ujërave të përmbytjes.

Përveç kësaj, në vitin 2022, zjarre të fuqishme pyjore përfshiu malet shkëmbore në Kanada, në Peru, rrëshqitjet e dheut zbritën nga qyteti inkas i Machu Picchu në Ande, në brigjet e Australisë, një pjesë e Reef Barrierës së Madhe u zbardh për shkak të ngrohjes. uji, dhe në Gana, për shkak të erozionit të detit lau një pjesë të Fort Princestein, ku në shekullin e 17-të ishte një nga bastionet e tregtisë së skllevërve. Lista vazhdon dhe vazhdon.

Studiuesit paralajmërojnë se kërcënimet klimatike do të rriten në të ardhmen. Moti më i ngrohtë po ndihmon që termitet që hanë dru të përhapen, duke i lejuar ata të kolonizojnë zonat që dikur ishin shumë të thata ose shumë të ftohta për këto insekte.

Në vende të tjera, tharja e tokës për shkak të reduktimit të reshjeve mund të ketë një efekt destabilizues në disa zona të trashëgimisë. Në kushtet e thatësirës, ​​dherat tkurren dhe shpërndajnë themelet e ndërtesave, dhe më pas bymehen në mënyrë dramatike gjatë shirave, gjë që shkakton plasaritjen e mureve.

Mungesa e pritshme e ujit në të ardhmen mund të çojë gjithashtu në rritje të konflikteve që mund të rezultojnë në humbjen e vendeve të rëndësishme të trashëgimisë.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit