Home Shkence & Teknologji A duhet ta fikim kompjuterin natën apo thjesht ta vendosim në standby?

A duhet ta fikim kompjuterin natën apo thjesht ta vendosim në standby?

0
A duhet ta fikim kompjuterin natën apo thjesht ta vendosim në standby?

Një sondazh i kryer nga Panda Security, një kompani që prodhon një nga programet antivirus më të njohur në botë, zbuloi se vetëm 37% e përdoruesve e fikin kompjuterin e tyre çdo natë, krahasuar me 63% që e mbajnë atë ndezur, megjithëse me mënyra të ndryshme: disa e vendosin në standby (gatishmëri), disa në gjumë, disa në letargji dhe madje 23% e mbajnë të ndezur gjatë gjithë kohës, duke shkaktuar kështu një sërë problemesh. Por cili është ndryshimi midis fikjes së pajisjes deri ditën tjetër dhe lënies së saj të ndezur me një nga mënyrat e listuara?

Le të fillojmë nga një supozim: mbajtja e kompjuterit të ndezur gjatë natës, ose në çdo rast praktikisht duke mos e fikur kurrë, është shumë e jo e këshilluar për arsye konsumimi, funksionaliteti dhe sigurie IT. Përveç kursimit në faturë, fikja e saj zgjat jetën e komponentëve elektronikë, të cilët i nënshtrohen një forme plakjeje të ndikuar kryesisht nga temperatura e tyre e funksionimit.

Në fakt, një kompjuter desktop mund të konsumojë nga 100 në 500 Wh (nëse keni, për shembull, monitorë të mëdhenj dhe një kartë përshpejtimi), ndërsa një laptop nga 20 në 60 Wh. Duke e cilësuar si të papërshtatshme idenë e mbajtjes së PC-së tonë gjithmonë të ndezur gjatë gjithë kohës, hipotezat e mëtejshme midis modaliteteve të gatishmërisë, gjumit dhe letargjisë, të cilat kanë një konsum midis 1-5 dhe 0 Wh, mbeten për t’u hetuar.

Në thelb, përdorimi i këtyre mënyrave mund të përkthehet në disa euro shtesë në vit në faturë, ndonëse llogaritet se konsumi i të gjitha pajisjeve të gatishmërisë në botë është rreth 10% e totalit.

Prandaj, me këto shifra, zgjedhja nëse kompjuteri do të jetë i ndezur apo i fikur gjatë natës varet kryesisht nga përdorimi i tij. Si rregull, nëse nuk e përdorni si server, nëse jeni duke bërë një kopje rezervë ose një përditësim të sistemit, ose keni nevojë ta aksesoni atë nga distanca, është më mirë të fikni makinën për të ruajtur të dhënat e ndjeshme në të dhe gjithashtu për të pushuar komponentët. Programet që përdorim çdo ditë nuk janë të shkruara në mënyrë perfekte dhe, sa më gjatë ta mbani kompjuterin të ndezur, aq më shumë rrezikoni nga keqfunksionimet ose përplasjet. Fikja e tij të paktën një herë në dy-tre ditë është një zakon i mirë për të shmangur problemet.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.