16.5 C
Tirana
E diel, 25 Shkurt 2024

BQE paralajmëron: Një kufi i çmimit të gazit të BE-së rrezikon stabilitetin financiar!

Duhen Lexuar

Banka Qendrore Europiane është e shqetësuar për rreziqet e mundshme për tregjet financiare nga një kufi në mbarë BE-në mbi çmimet e gazit natyror. Blloku ka qenë në diskutime intensive për disa javë mbi mënyrën e vendosjes së një kufiri në çmimet e gazit. Masa e krijuar për të parandaluar kostot e larta për konsumatorët po rezulton e diskutueshme për Europën në mes të një krize akute energjetike pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Komisioni Europian, krahu ekzekutiv i BE-së, sugjeroi në nëntor që kufiri duhet të ulet në 275 euro (290.33 dollarë) për megavat orë. Megjithatë, disa shtete anëtare argumentuan se kjo nuk shkoi aq larg sa duhet dhe nuk kishte gjasa të shkaktohej.

TTF holandez, standardi kryesor i Europës për çmimet e gazit natyror, tregtohej të premten me rreth 135.50 euro për megavat orë. Diskutimet mbi kufirin vazhdojnë midis 27 vendeve anëtare të BE-së përpara një takimi ministror të martën, pasi BQE paralajmëron se kufiri mund të ketë pasoja për tregjet financiare.

Komentet janë në përputhje me shqetësimet e ngritura nga vende të tilla si Gjermania dhe Holanda, të cilat kanë kërkuar garanci më të forta se kufiri nuk do të shqetësojë tregjet. Mbështetësit e kufirit të çmimit kanë argumentuar se instrumenti do të monitorohet rregullisht dhe mund të ndalet nëse rregullatorët, përfshirë Bankën Qendrore Europiane, identifikojnë ndonjë shqetësim financiar.

Disa shpresojnë se një vendim për kufirin e çmimit mund të arrihet në takimin e ministrave të energjisë të BE-së në Bruksel, Belgjikë. Bllokimi i masës nxjerr në pah se sa e ndjeshme dhe teknike është ajo. Në të vërtetë, disa ministra të energjisë e kanë përshkruar propozimin fillestar për të kufizuar çmimet në 275 euro për megavat orë si një “shaka”.

Shumë vende, si Polonia, Greqia, Spanja dhe Portugalia, janë të prirur të zbatojnë kufirin e çmimeve. Këto vende janë më pak të afta për të zbutur ndikimin e krizës së energjisë tek konsumatorët, dhe si rezultat kanë kërkuar zgjidhje në mbarë BE-në. Kostas Skrekas, ministri i mjedisit dhe energjisë i Greqisë, tha muajin e kaluar se kufiri duhet të jetë nën 200 euro për megavat orë.

Disa zyrtarë europianë konfirmuan se propozimi aktual që po diskutohet është një kufi prej 220 euro për megavat orë. Megjithatë, kjo mund të ndryshojë përsëri përpara se ministrat të takohen të martën. Sipas të njëjtit propozim, kufiri do të aktivizohej vetëm kur çmimet janë 58 euro më të larta se çmimi i referencës së LNG-së për 10 ditë tregtimi radhazi, dhe çmimet europiane të gazit tejkalojnë kufirin e çmimit për dy javë.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit