6.5 C
Tirana
E premte, 23 Shkurt 2024

Rusia rrezikon deficit të madh buxhetor në dhjetor pas suficitit të shkaktuar nga Gazprom në nëntor!

Duhen Lexuar

Deficiti mujor buxhetor i Rusisë mund të arrijë në 3.5 trilion rubla (55.38 miliardë dollarë) në dhjetor, në mënyrë që qeveria të shohë një deficit vjetor në 2% të PBB-së siç ishte premtuar, pasi një kërcim i nxitur nga Gazprom e shtyu suficitin deri tani këtë vit në rreth 9 miliardë dollarë.

Rusia pati një suficit buxhetor prej 557 miliardë rubla (8.81 miliardë dollarë) nga janari në nëntor, tha të hënën ministria e financave, një rritje më shumë se katërfish nga tetori.

Gjigandi energjetik Gazprom siguroi pothuajse 39% të të ardhurave me 1 trilion rubla në dividentë të gjysmës së parë dhe taksë për nxjerrjen e mineraleve (MET), pa të cilat vrima në fondet e thesarit mund të kishte arritur në 600 miliardë rubla, thanë analistët.

Ministria e financave do të duhet të shpenzojë rreth 5-5.5 trilion rubla këtë muaj, më shumë se dy herë më shumë se në nëntor, për të përmbushur planin e saj prej 2% të PBB-së. Shpenzimet buxhetore të Rusisë zakonisht rriten në fund të vitit.

“Kjo do të thotë se në dhjetor, deficiti mund të arrijë në 3.5 trilionë,” tha Evgeny Suvorov, një ekonomist në CentroCreditBank.

Rusia ka kapacitetin për ta bërë këtë. Qeveria ka marrë shumë hua për të financuar fushatën e saj ushtarake në Ukrainë dhe do të emetojë më shumë bono thesari OFZ me normë të ndryshueshme, të njohura në mesin e investitorëve, të mërkurën.

Ministria ka shfrytëzuar gjithashtu fondin e saj të ditës me shi për para për të mbuluar deficitin në masën 560 miliardë rubla.

Banka e Rusisë, e cila pritet të mbajë normën bazë të interesit në 7.5% të premten, ka paralajmëruar vazhdimisht se një rritje e deficitit mund të kërkojë një politikë monetare më të shtrënguar, e cila mund të shtrydhë rritjen ekonomike vitin e ardhshëm, kur parashikohet një deficit tjetër prej 2%. .

“Sipas këndvështrimit tonë, me rritjen e pasigurisë, rezultati mund të tejkalojë edhe këtë nivel, për shkak të presionit të sanksioneve që mund të ndikojë negativisht në mbledhjen e të ardhurave dhe/ose forcimin e mundshëm të stimulit fiskal në ekonomi gjatë një recesioni,” thanë analistët.

Përpara se të niste atë që e quan një “operacion special ushtarak” në Ukrainë më 24 shkurt, Rusia kishte planifikuar një suficit prej 1.33 trilion rubla në vitin 2022, ose 1% të PBB-së.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit