18.5 C
Tirana
E diel, 25 Shkurt 2024

Deeurozim, apo rikthim te euroizimi? Ç’po ndodh me kreditë – Huaja e re në lekë për bizneset u dobësua me 5.3%, ndërsa në valutë u rrit rreth 19%

Duhen Lexuar

Ndërsa viti 2022 është karakterizuar nga një distancim i të gjithë aktorëve shqiptarë nga monedha e përbashkët europiane, tendenca po ndryshon tërësisht muajt e fundit të vitit. Shkak është bërë transmetimi i rritjes së normës bazë të interesit nga Banka e Shqipërisë te kreditë në lek, ndërkohë që huaja në monedhën e përbashkët evropiane nuk ka reflektuar ende rritjet e normës nga Banka Qendrore Europiane. Në terma më të thjeshtë, diferenca midis interesit të kredisë hipotekare në lekë dhe asaj në euro është rritur gjatë tremujorit të fundit të këtij viti, si rrjedhojë e ecurisë në drejtim të ndryshëm të interesave për këto kredi.

Interesi mesatar i kredisë së re në euro për individët, në tremujorin e tretë, shënoi 3.6%, duke mbetur thuajse i pandryshuar nga nivelet mesatare të tremujorëve të mëparshëm (3.7% dhe 3.8% respektivisht). Interesat e kredisë tek kjo kategori udhëhiqen kryesisht nga kreditë hipotekare, të cilat kanë shënuar ulje të lehtë edhe në këtë tremujor (3.3%, nga 3.4% dhe 3.6% që ishte në dy tremujorët e parë të vitit). Gjithsesi, dinamika mujore tregon një rritje të fortë në muajin shtator, duke shënuar 3.9%, nga 3.4% që ka qenë mesatarja e dy viteve të fundit. Interesat e kredisë në euro, në muajin shtator, duken të kenë filluar reflektimin e ndryshimit të normës bazë për euron nga ana BQE-së.

Këto shifra refektohen te tendencat e kreditimit. Kredia për biznese është rritur me 12.8% në tremujorin e tretë, duke shënuar përmirësim të mëtejshëm të ritmeve të rritjes. Sipas madhësisë së biznesit, vihet re se ky përmirësim është mbështetur nga rritja e financimit të biznesit të mesëm, i cili u rrit me 29% ose rreth dy herë më shumë se norma e shënuar në fund të muajit qershor. Ndërkohë, kategoritë e biznesit të vogël dhe të madh kanë shfaqur ngadalësim.

Bizneset e mesme kanë marrë më së shumti financim në monedhë të huaj për të mbuluar nevojat e tyre për likuiditete. Kjo është reflektuar në përshpejtimin e normave të rritjes së kredisë në valutë të bizneseve në rreth 19%. Ndërsa dobësimi i kredisë në lekë (5.3%) ka reflektuar si mungesën e kreditimit në lekë të korporatave – fenomen i cili zgjati për periudhën e pandemisë – ashtu edhe dobësimin e kreditimit nga biznesi i vogël.

Lorenc Rabeta/


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit