30.5 C
Tirana
E shtunë, 20 Korrik 2024

Lekë apo euro? Çfarë kredie po preferojnë bizneset – Huaja u rrit me 19% deri në tetor, shkak reflektimi i normës bazë te interesat

Duhen Lexuar

Ndërsa kredia në lekë ka nisur të reflektojë rritjet e njëpasnjëshme të normës bazë të bankës së Shqipërisë, bizneset i janë drejtuar gjatë muajve të fundit huasë në monedhën e përbashkët evropiane. Ka qenë biznesi i mesëm ai që ka pasur më shumë nevojë për kredi në këtë periudhë, dhe pikërisht në monedhë të huaj, për të mbuluar nevojën për likuiditete. Sipas të dhënave zyrtare të Bankës së Shqipërisë, kjo është reflektuar në përshpejtimin e normave të rritjes së kredisë në valutë të bizneseve në rreth 19%. Ndërsa dobësimi i kredisë në lekë (5.3%) ka reflektuar si mungesën e kreditimit në lekë të korporatave – fenomen i cili zgjati për periudhën e pandemisë – ashtu edhe dobësimin e kreditimit nga biznesi i vogël.

Normat e interesit për kreditë në lekë për biznese janë rritur në tremujorin e tretë të vitit, ndërsa për ato në euro ndryshimi ka qenë margjinal. Interesat e kredisë në lekë kanë reflektuar rritjet e normës bazë dhe përcjelljen e shpejtë të saj tek segmentet e tregut, si ai i bonove të thesarit. Interesat e kredisë në euro janë luhatur në nivele të ulëta në pjesën më të madhe të vitit, duke regjistruar rritje të fortë vetëm në muajin shtator.

Norma mesatare e interesit për kreditë në lekë për biznese në tremujorin e tretë rezultoi 6.2%, nga 5.5% që ishte në tremujorin e kaluar. Rritja e interesit këtë tremujor ka prekur të dyja kategoritë e kredive, ku veçanërisht interesi për kreditë me shuma deri 35 mln lekë ka regjistruar rritje të vazhduar prej fillimit të vitit. Interesi mesatar për këto kredi shënoi 6.9%, nga 6.2% dhe 6.0% që ishte në tremujorët paraardhës. Aktualisht, kjo është edhe kategoria ku rritja e normës bazë është transmetuar më shpejt, duke qenë se kushtet për këto kredi janë më të standardizuara dhe fuqia negociuese e bizneseve është e kufizuar.

Analiza sipas fiksimit fillestar të interesit evidenton se, krahasuar me pjesën e parë të vitit, interesat e kredisë me normë interesi fillestare të fiksuar deri në një vit janë rritur më shumë (6.4% nga 5.7%).


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications