Home Biznesi & Start-Up Dëshironi të jetoni në Googletown? Si kompanitë e mëdha po i drejtohen tregut të pasurive të paluajtshme!

Dëshironi të jetoni në Googletown? Si kompanitë e mëdha po i drejtohen tregut të pasurive të paluajtshme!

0
Dëshironi të jetoni në Googletown? Si kompanitë e mëdha po i drejtohen tregut të pasurive të paluajtshme!

Me kalimin e viteve, me rritjen e ndikimit të tyre dhe rritjen e kapitalit të tyre, bota ka parë se si Google, Microsoft, Apple apo Meta u hodhën nga interneti në biznese si televizorët, celularët, supermarketet apo industria e automobilave, për të dhënë disa shembuj.

Epo, duket se hapi tjetër që duan të ndërmarrin kompanitë e mëdha të teknologjisë është aksesi në tregun e pasurive të paluajtshme. Po, ka mundësi që pas pak vitesh të ketë dikush që i paguan qiranë apo faturën mujore Alexa-s.

Prania e kompanive të mëdha të teknologjisë në zona si Seattle dhe, mbi të gjitha, Silicon Valley, ka rritur çmimet e banesave, me qira që tejkalojnë mesatarisht 3,000 dollarë, siç raportohet nga “The Wall Street Journal”.

Çmimi i lartë i banesave, i shtuar në stokun e pakët të pasurive të paluajtshme, ka bërë që Meta, Amazon dhe Google të marrin masa për të zgjidhur problemin: të ndërtojnë qytetet e tyre korporative, bashkëkohore, të përballueshme dhe të përshtatshme për punonjësit, por edhe për njerëzit e tjerë që bëjnë mos punoni me ta.

Një nga kompanitë e para që mori këtë rrugë ishte Google, me projektin North Bayshore që është duke u zhvilluar për gati një dekadë dhe do të ndërtojë një kampus futuristik në Mountain View, në zemër të Silicon Valley, me deri në 7000 shtëpi, gjithashtu. si parqe, dyqane, zona të kohës së lirë dhe, natyrisht, zyra. Shumë zyra.

Këtij projekti i shtohet Middlefield Park, i cili do të plotësonte North Bayshore duke shndërruar disa ndërtesa zyrash në gati 2000 shtëpi të reja, si dhe zona dhe zyra komerciale të shfrytëzuara më mirë.

Në rastin e Metës, objektivi është ndërtimi i gjithsej 20 mijë shtëpive në Silicon Valley, me një investim prej një miliard dollarësh, deri në vitin 2030. Për ta arritur këtë, kompania arriti një marrëveshje me administratën e Kalifornisë, për transferimin e tokës. me një çmim të mirë (250 milionë dollarë), sipas ‘The New York Times’.

Po Apple? Epo, disa vite më parë ai investoi 2.5 miliardë për të krijuar një fond investimi që do të ndërtonte 20,000 shtëpi në Gjirin e San Franciskos dhe ata po punojnë për të.

Natyrisht, kompani të tjera të mëdha si Disney, Microsoft apo Tesla, me projektin e tyre të njohur ‘Snailbrook’, qyteti utopik, i janë bashkuar gjithashtu kësaj nisme të planifikimit urban që synon të lehtësojë aksesin në strehim për punonjësit e tyre, por edhe për qytetarët që vendosin të jetojnë në zonë.

Dhe jo, ky nuk është as i ri, as novator, as nuk është një revolucion. Qytetet e kompanive kanë ekzistuar që nga Revolucioni Industrial dhe, si çdo gjë, ato kanë të mirat dhe të këqijat e tyre. Natyrisht, ndërtimi i një qyteti biznesi në shekullin e 21-të nuk është njësoj si në shekullin e 19-të, ose kryerja e këtij projekti nga Google, sesa të bësh Ford-in.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.