16.5 C
Tirana
E diel, 25 Shkurt 2024

Kina ‘liron’ 70 miliardë dollarë për bankat për të mbështetur ngadalësimin e ekonomisë!

Duhen Lexuar

Kina tha të premten se do të shkurtojë sasinë e parave të gatshme që bankat duhet të mbajnë si rezerva për herë të dytë këtë vit, duke lëshuar rreth 500 miliardë juanë (69.8 miliardë dollarë) në likuiditet afatgjatë për të mbështetur ekonominë e lëkundur.

Banka Popullore e Kinës (PBOC) tha se do të ulë raportin e rezervës së detyruar për bankat me 25 pikë bazë (bps), në fuqi nga 5 dhjetori. Kjo do të ulte raportin mesatar të ponderuar për institucionet financiare në 7.8%, tha banka qendrore .

Ulja, e cila pason një ulje prej 25 pikësh në prill, ishte pritur gjerësisht pasi media shtetërore të mërkurën citoi kabinetin të thoshte se Kina do të përdorte shkurtime në kohë të raportit të rezervës, së bashku me mjete të tjera të politikës monetare, për të mbajtur likuiditetin në mënyrë të arsyeshme.

PBOC ka ecur mbi një litar të hollë në politikë, duke kërkuar të mbështesë ekonominë e ngadalësuar, por e etur për të shmangur uljet e mëdha të normave që mund të nxisin presionet inflacioniste dhe rrezikojnë daljet nga Kina, pasi Rezerva Federale dhe bankat e tjera qendrore rrisin normat e interesit për të luftuar inflacionin.

Ekonomia e dytë më e madhe në botë pësoi një ngadalësim të gjerë në tetor dhe një rritje e fundit në rastet e COVID-19 ka thelluar shqetësimet për rritjen në tremujorin e fundit të 2022. Ekonomia ishte tashmë nën presionin e një rënieje të pronave dhe dobësimit të kërkesës globale për mallrat kineze .

Qeveria në muajt e fundit ka zbatuar një sërë masash politikash për të mbështetur rritjen, duke u fokusuar në shpenzimet e infrastrukturës dhe mbështetjen e kufizuar për konsumatorët, ndërsa ka liruar kufizimet e financimit për të shpëtuar sektorin e pronave.

Ekonomia u rrit me vetëm 3% në tre tremujorët e parë të këtij viti, shumë më poshtë objektivit vjetor prej rreth 5.5%. Rritja gjatë gjithë vitit pritet gjerësisht nga analistët të jetë pak më shumë se 3%.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit