29.5 C
Tirana
E mërkurë, 24 Korrik 2024

Fiskalizimi ne rrethe ecën ngadalë. 51% e biznesit të vogël të fiskalizuar gjendet në Tiranë

Ecuria e fiskalizimit është e ngadaltë për të gjithë fashën në biznesin e vogël.

Duhen Lexuar

Në 13 drejtoritë rajonale të tatimeve në vend janë gjithsej 29,243 biznese të vogla të fiskalizuara, ose një e treta e tyre. Detyrimin për t’u fiskalizuar nga 1 shtatori 2021 e kanë 90,000 subjekte të vogla.

Sipas të dhënave të Drejtorisë të Përgjithshme të Tatimeve (DPT) për Monitor 51% e biznesit të vogël të fiskalizuar është në Tiranë (i cili ka rreth 40% të subjekteve totale në vend), 32% në Durrës, në Fier dhe Korçë me përkatësisht nga 20%, pjesa tjetër Shkodër, Elbasan, Berat etj. Në Tiranë nga 1 Shtatori deri tani janë fiskalizuar 14,236 biznese të vogla.

Biznese të mëdha janë të fiskalizuar 8,001 të tilla. Në Durrës po lëshojnë fatura të fiskalizuara 3,644 biznese të vogla dhe 2,252 biznese të mëdha. Në Fier janë 2,004 biznese të vogla dhe 1,310 biznese të mëdha. Në Kukës janë fiskalizuara 277 subjekte të vogla dhe 168 biznese të mëdha. Në Sarandë janë fiskalizuar 821 biznese, në Dibër me 659 biznese, në Gjirokastër janë 826 biznese.

Në total numri i bizneseve të fiskalizuara është 46,952 të tilla apo 40% e totalit të biznesit që kanë detyrimin të fiskalizohen.

Ecuria e fiskalizmit shfaqet e ngadaltë edhe te biznesi i madh. Subjekte të mëdha të fiskalizuara janë 17,708 apo 60% e totalit të tyre. Në total kanë detyrimin të fiskalizohen 30,000 subjekte të mëdha.

Fiskalizimi nisi më 1 janar 2021,i fillimisht me bizneset e mëdha e korporatat për transaksionet pa para në dorë me entet publike.

Më 1 korrik nisi për transaksionet pa para në dorë mes bizneseve. Faza e tretë nisi zbatimin nga 1 shtatori për bizneset që kryejnë transaksione me parë në dorë.

Kontabilistët pohuan më herët se arsyeja pse është i ulët numri i bizneseve të vogla të fiskalizuara është për shkak të keqkuptimit të aktit normativ të mosvendosjes të gjobave deri më 31 dhjetor 2021. Sipas tyre më shumë biznese të vogla të pafiskalizuara rezultojnë marketet apo dyqanet ushqimore të lagjeve.

Ligji për fiskalizimin iu jep të drejtë tatimpaguesve të vegjël të përdorin, kasën fiskale që duhet të përshtatet për faturimin e ri ose zgjidhjet software-ike.

Nga biznesi i vogël sipas të dhënave të tatimeve deri në fund të tetorit ishin 10,000 kërkesa të bizneseve për azhurnim të kasës fiskale apo 7% e atyre bizneseve që përdorin kasat fiskale. Nga totali i kasave aktive vetëm 6% e tyre dalin nga qarkullimi, pasi janë versione që nuk përshtaten për faturimin e ri.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications