16.5 C
Tirana
E diel, 25 Shkurt 2024

Italia rrit pensionet nga 1 janari 2023 – Rivlerësimi konsiderohet si rekord nga qeveria aktuale

Duhen Lexuar

Një rivlerësim rekord i pensioneve në Itali. Kjo do të ndodhë duke filluar nga 1 janari 2023 sipas dekretit të firmosur nga ministri i ekonomisë, Giancarlo Giorgetti, sipas të cilit shifra do të vendoset në bazë të ecurisë së inflacionit të vitit 2022. Rritja do të jetë prej 7.3% por ata që përfitojnë plotësisht do të jenë ata që kanë pension katër herë më të ulët s eminimumi i përcaktuar nga Instituti Kombëtar për pensionin social, që është 525 euro në muaj. Shtesat do të jenë rreth 38 euro në muaj për pensionet minimale, dhe 52 euro në muaj për pensionet një mijë euroshe. Ndërsa do të marrin 100 euro më shumë ata që marrin 2000 euro pension dhe 150 euro ata që e kanë 4 mijë euro.

Pas disa dekadash, nga fillimi i 2023-shit, do të nisë një rivlerësim maksimal i pensioneve prej 7.3%, i llogaritur provizorisht mbi bazën e ndryshimit në përqindje që ka ndodhur në indekset e çmimeve të konsumit të ofruara nga Istat më 3 nëntor 2022. Por projeksioni për muajin nëntor dhe dhjetor mund të jetë nën shifrën reale të fundvitit. Prandaj, rivlerësimi mund të shtrihet dhe më tej. Në këtë rast, pensionistët do të shihnin gjithashtu një rregullim vitin e ardhshëm, siç ka ndodhur tashmë këtë vit.

Edhe në vitin 2023, skema e indeksimit të pensioneve do të jetë ajo e miratuar këtë vit. Rregullimi do të jetë i plotë, 100%, për çeqet që kapin katërfish më pak  të pensionit social minimal, 525.38 euro; do të bjerë në 90% për trajtimet nga 4 deri në 5 herë minimumi dhe në 75% për pensionet mbi kufirin 5 herë më të ulët. Rivlerësimi do të zbatohet për shumat bruto të çeqeve, duke përfshirë rregullimin e vitit 2022 prej 0.2% të paguar në fillim të nëntorit të këtij viti.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit