11.5 C
Tirana
E premte, 1 Mars 2024

“Mega-kërcënimet”, një krizë e re po vjen – Sipas Nouriel Roubini, ekonomisti që parashikoi krizën financiare globale të vitit 2008

Duhen Lexuar

Ekonomia globale po përballet me një krizë të re të madhe, paralajmëron Nouriel Roubini, ekonomisti që mori pseudonimin Dr.Doom kur parashikoi saktë krizën financiare globale të vitit 2008.

“Mega-kërcënimet” që çojnë në krizën e ardhshme, sipas Roubini, janë spektri i inflacionit dhe recesionit në të njëjtën kohë, “nëna e të gjitha krizave të borxhit” ndërsa raportet e borxhit privat dhe publik arrijnë nivelet më të larta historike, ashtu si dhe një popullsi në plakje që do të shkatërrojë sistemin e pensioneve dhe të kujdesit shëndetësor.

Por, si do të jetë kriza këtë herë? Sipas Roubini, recesioni global do të jetë i rëndë, jo i shkurtër, siç besojnë shumë, pasi raportet e borxhit të lartë dhe rritja e normave të interesit shkaktojnë një rritje të mprehtë të problemeve të shërbimit të borxhit. Dr.Doom parashikon falimentime për familjet, kompanitë, bankat, qeveritë dhe vendet që ai i përshkruan si zombie, pasi bankat qendrore do të detyrohen të rrisin normat e interesit për të luftuar inflacionin.

Siç thekson Roubini, edhe ekonomitë e përparuara si Britania e Madhe kanë filluar të tregojnë vlerësime të tregjeve në zhvillim. Flluska në kapitalin privat, pasuritë e paluajtshme, kapitali sipërmarrës dhe kriptovalutat do të shpërthejnë, tani që epoka e parave të lira ka mbaruar.

Por Roubini vlerëson se në dekadat e ardhshme, bota do të përballet me kërcënime të tjera të mëdha që do të rrezikojnë jo vetëm ekonominë dhe tregjet globale, por edhe paqen dhe prosperitetin.

Ekonomisti identifikon kërcënimet gjeopolitike për mënyrën tonë të jetesës. Reagimi kundër demokracisë liberale në mbarë botën dhe ngritja e partive radikale, autoritare në të djathtën dhe të majtën ekstreme është pjesërisht për shkak të një rritjeje të mprehtë të pabarazisë. Siç thotë ai, “njerëzit që punojnë ndihen të lënë pas dore, ndërsa elitat fitojnë pasuri dhe pushtet”. Kjo do të përkeqësohet me humbjen e vendeve të punës, jo për shkak të tregtisë dhe imigrimit, por sepse inteligjenca artificiale, robotika dhe automatizimi do të çojnë në papunësi të përhershme teknologjike, e cila sipas ekonomistit do të sjellë në pushtet regjime më të rrezikshme, agresive dhe populiste.

Dr.Doom flet gjithashtu për rrezikun në rritje të një lufte të re të ftohtë midis Perëndimit dhe fuqive si Kina, Rusia apo Koreja e Veriut.

Dhe së fundi, ai e cilëson si “mega-kërcënimin” më urgjent, më real nga të gjithë atë të krizës klimatike, pasi siç vëren, nëse bota vazhdon ta injorojë, do të shkaktojë fatkeqësi të paprecedentë, të pakthyeshme ekonomike dhe njerëzore.

SCAN


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit