16.5 C
Tirana
E diel, 16 Qershor 2024

Sa kohë i duhet një hakeri për të thyer një fjalëkalim në vitin 2024?

Duhen Lexuar

Përditësimi i fjalëkalimit tuaj që të jetë më i gjatë dhe të përmbajë një përzierje shkronjash, numrash dhe simbolesh mund të rrisë kohën që i duhet një hakeri për ta thyer atë, edhe pse masat e enkriptimit të fjalëkalimit përmirësohen, sipas firmës së IT Hive Systems.

Kompania publikoi tabelën e saj të fjalëkalimeve të vitit 2024, e cila tregon kohën e nevojshme për të hakuar një fjalëkalim duke përdorur harduerin më të mirë të aksesueshëm nga konsumatori. Tabela përditësohet çdo vit.

Shumë uebsajte aktualisht kërkojnë një fjalëkalim prej të paktën tetë karakteresh me një përzierje shkronjash, numrash ose simbolesh, por ne mund të jemi në pritje të një përmirësimi, thonë ekspertët, pasi një fjalëkalim më i gjatë ofron një grup shumë më të madh kombinimesh të mundshme për hakerat që të hamendësojnë. përmes.

Për një fjalëkalim të thjeshtë me tetë karaktere të përbërë vetëm nga numra, nevojiten vetëm 37 sekonda për ta thyer atë duke përdorur forcën brutale, një metodë që përdor provë dhe gabim duke provuar sa më shumë kombinime. Nëse numri i karaktereve dyfishohet, një hakeri do t’i duhen 119 vjet për ta përcaktuar atë.

Ekspertët mbrojnë fjalëkalime më të gjata edhe nëse janë më të thjeshta. Një fjalëkalim me tetë karaktere që përzien numrat me shkronja dhe simbole të mëdha dhe të vogla kërkon shtatë vjet për t’u thyer, që është akoma më pak kohë sesa ajo që nevojitet për të thyer një fjalëkalim me 16 karaktere të përbërë vetëm nga numra.

Koha që duhet për të thyer një fjalëkalim ishte më e gjatë në tabelën e këtij viti pasi firma analizoi një metodë më të fuqishme të kriptimit të fjalëkalimit. Megjithatë, ata paralajmëruan se rritja e kohës për të thyer një fjalëkalim “ka gjasa të mos zgjasë pasi fuqia kompjuterike rritet në vitet e ardhshme”. Fjalëkalimet e testuara nga Hive Systems gjithashtu krijohen rastësisht.

Nëse një fjalëkalim është vjedhur më parë, përdor fjalë fjalori ose nëse është ripërdorur midis faqeve të internetit, koha e nevojshme për ta thyer atë bie në mënyrë dramatike. Nëse dëshironi të testoni fuqinë e fjalëkalimeve tuaja, faqja e internetit Sa i sigurt është fjalëkalimi im?, siç sugjeron emri, mund t’ju tregojë nëse keni nevojë ta ndryshoni atë.

Ndërsa fjalëkalimet më të gjata ofrojnë mbrojtje më të mirë, menaxhimi i tyre mund të jetë një sfidë, prandaj menaxherët e fjalëkalimeve që ruajnë dhe kodojnë në mënyrë të sigurt kredencialet e hyrjes, janë një zgjidhje popullore. Për më tepër, një menaxher fjalëkalimi favorizon përdorimin e hyrjeve unike, komplekse që kufizojnë ekspozimin e sigurisë në rast të një shkeljeje të të dhënave.

Edhe nëse fjalëkalimi juaj është i dobët, faqet e internetit zakonisht kanë veçori sigurie për të parandaluar hakerimin duke përdorur forcë brutale si kufizimi i numrit të provave. Portalet që çojnë në informacione të ndjeshme gjithashtu shpesh përdorin një shtresë shtesë sigurie, siç është vërtetimi me dy faktorë për të parandaluar mashtrimin.

Ndërsa ndryshimet e shpeshta të fjalëkalimeve ishin këshilluar më parë, ekspertët tani theksojnë krijimin e fjalëkalimeve të forta, unike dhe t’u përmbahen atyre nëse nuk rrezikohen. Kjo qasje konsiderohet më efektive se modifikimet e shpeshta, të cilat mund të çojnë në fjalëkalime më të dobëta dhe ripërdorim të atyre të ngjashëm.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications