14.5 C
Tirana
E premte, 1 Mars 2024

‘Zbulim i rëndësishëm’: Kjo bateri e re me kripë deti ka 4 herë kapacitetin e litiumit dhe koston më pak!

Duhen Lexuar

Pajisjet elektronike së shpejti mund të mundësohen nga një bateri ultra e lirë e kripës së detit. Studiuesit kanë ndërtuar një bateri të re të lirë me katër herë kapacitetin e ruajtjes së energjisë sesa litiumi. E ndërtuar nga squfur natriumi, një lloj kripe e shkrirë që mund të përpunohet nga uji i detit, bateria është me kosto të ulët dhe më miqësore me mjedisin sesa opsionet ekzistuese.

Mund të jetë një ‘përparim’ për energjinë e rinovueshme, sipas studiuesit kryesor Dr Shenlong Zhao, nga Universiteti i Sidneit.

Ndërsa klima nxehet, ekziston një nevojë urgjente për të kaluar në burime të rinovueshme të energjisë si era dhe dielli. Por burimet e rinovueshme nuk janë gjithmonë aq të qëndrueshme sa burimet e tjera që do të thotë se bateritë nevojiten për të ruajtur këtë energji elektrike për përdorim të mëvonshëm.

Shumë bateri janë ndërtuar me metale të rralla të tokës si litium, grafit dhe kobalt. Për të arritur neutralitetin klimatik, BE-ja do të kërkojë 18 herë më shumë litium sesa përdor aktualisht deri në vitin 2030 dhe pothuajse 60 herë më shumë deri në vitin 2050.

Presidentja e Komisionit Europian Ursula von der Leyen tha në shtator se “litiumi dhe tokat e rralla së shpejti do të jenë më të rëndësishme se nafta dhe gazi”. Por këto metale kanë një kosto. Nxjerrja e litiumit mund të rezultojë në mungesë uji, humbje të biodiversitetit, dëmtim të funksioneve të ekosistemit dhe degradim të tokës.

Kur metali prodhohet duke përdorur pellgje avullimi, për shembull, duhen afërsisht 2.2 milionë litra për të prodhuar një ton metrikë.

Është gjithashtu e kushtueshme financiarisht për të minuar në shkallë. Kjo është ajo ku bateria e kripës së detit mund të sigurojë një alternativë. Bateritë e kripës së shkrirë nuk janë një koncept i ri. Ato kanë ekzistuar për 50 vjet, por kanë qenë një “alternativë inferiore” me një cikël të shkurtër jete të energjisë. Por kjo bateri e re është ndryshe. Shkencëtarët ndryshuan elektrodat për të përmirësuar reaktivitetin e squfurit, një element kyç që përcakton kapacitetin e ruajtjes.

Produkti që rezulton tregoi “kapacitet super të lartë dhe jetë jashtëzakonisht të gjatë në temperaturën e dhomës”, këshillojnë studiuesit e Universitetit të Sidneit. Për shkak se kripa e detit është kudo, ajo mund të sigurojë një alternativë të shkallëzuar ndaj baterive të joneve litium. Studiuesit tani planifikojnë të përmirësojnë dhe komercializojnë qelizat e reja.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit