30.5 C
Tirana
E hënë, 24 Qershor 2024

BE me propozim të ri për paketimin e produkteve – Kompanitë e ushqimit dhe pijeve, shkelësit më të keq për ndotjen plastike

Duhen Lexuar

Një propozim i ri i ligjit të BE-së për paketimin ka ngjallur shqetësime të mëdha në industrinë ushqimore të BE-së, të cilët paralajmërojnë se është i pafuqishëm për operatorët e biznesit ushqimor por OJQ-të kritikuan lobimin e industrisë së rëndë për zbutjen e propozimit.

Rishikimi i rregullave të paketimit të BE-së, i paraqitur nga ekzekutivi i BE-së në 30 nëntor, synon të trajtojë burimin gjithnjë në rritje të mbetjeve dhe “zhgënjimin e konsumatorëve”, sipas një deklarate të Komisionit.

Mesatarisht, çdo evropian gjeneron pothuajse 180 kg mbetje ambalazhi në vit. Ndërkohë, ambalazhi është një nga përdoruesit kryesorë të materialeve të paprekura pasi 40% e plastikës dhe 50% e letrës së përdorur në BE është e destinuar për ambalazhim.

“Pa veprim, BE-ja do të shihte një rritje të mëtejshme prej 19% të mbetjeve të paketimit deri në vitin 2030, dhe për mbetjet e ambalazheve plastike madje një rritje prej 46%,” thuhet në deklaratë.

Synime të reja propozohen për ripërdorim në një sërë sektorësh, duke përfshirë pijet, ushqimin me vete dhe transportin. Kjo mbështetet nga një objektiv i përgjithshëm i parandalimit të mbetjeve prej 5% deri në vitin 2030 dhe 10% deri në vitin 2035.

“Ne do të krijojmë kushtet e duhura që parimet e ekonomisë rrethore, reduktimi, ripërdorimi, riciklimi, të funksionojnë,” tha Komisioneri i Mjedisit Virginijus Sinkevičius në fund të prezantimit të propozimit.

Megjithatë, industria ushqimore e BE-së ka paralajmëruar se detajet shqetësuese qëndrojnë nën paketimin e bukur të propozimit.

Si një përdorues kryesor i paketimit, industria e ushqimit dhe pijeve do të luajë një rol të rëndësishëm në suksesin e propozimit.

Sipas një deklarate nga FoodDrinkEurope, propozimi do të kërkojë ‘përmirësime të rëndësishme’ që të jenë të zbatueshme për operatorët e biznesit të ushqimit për të arritur “ambicia kolektive për paketim të qëndrueshëm dhe një ekonomi rrethore”.

Ndërsa Dirk Jacobs, drejtor i përgjithshëm i FoodDrinkEurope, tha se propozimi kishte disa aspekte pozitive, ai paralajmëroi se “i mungojnë mjetet për të mbështetur sektorët e ushqimit, pijeve dhe paketimit me infrastrukturën dhe mundësojnë marrjen më të shpejtë të proceseve të reduktimit, ripërdorimit dhe riciklimit. “.

“Objektivat dhe afatet kohore të përcaktuara, veçanërisht për ripërdorimin dhe rimbushjen, janë të synuara mirë, por fatkeqësisht jorealiste pa kushte të përshtatshme mundësuese dhe madje mund të pengojnë në vend që të përmirësojnë synimet e paketimit të qëndrueshëm”, tha ai.

Ndërkohë, propozimi i Komisionit ende lë “shumë hapësirë ​​për nismat kombëtare të ndryshme”, tha shoqata, duke paralajmëruar se kjo mund të copëtojë më tej tregun e vetëm dhe të bie ndesh me objektivin e propozimit.

Megjithatë, grupi i fushatës ReThink Plastic u ankua për faktin se reagimet e forta të industrisë kishin parë tashmë uljen e objektivave të ripërdorimit, pavarësisht nga fakti se kompanitë e mëdha të pijeve “po dalin ende si ndotësit kryesorë të plastikës në mbarë botën”.

Auditimi i tij 2018-2022 zbuloi se kompanitë e ushqimit dhe pijeve ishin shkelësit më të keq për ndotjen plastike, me Coca-Cola që mbetet vazhdimisht ndotësi më i keq i plastikës në botë me një diferencë të konsiderueshme, e ndjekur nga PepsiCo, Nestlé, Unilever, Procter & Gamble dhe Mondelēz International. .

Objektivat për ripërdorimin ranë ndjeshëm midis rrjedhjes së parë të parë nga EURACTIV dhe propozimit përfundimtar. Objektivat e ripërdorimit u reduktuan deri në 50%, ndalimi i polistirenit të zgjeruar është hequr dhe detajet teknike mbi qasjen për përcaktimin e riciklueshmërisë janë zvogëluar.

Jean-Pierre Schweitzer, zëvendësmenaxheri i ekonomisë rrethore nga grupi i fushatës së gjelbër, Byroja Evropiane e Mjedisit (EEB), i quajti ankesat nga industria “kurioze” duke pasur parasysh se sa dukshëm ishin ulur objektivat dhe se, përveç sektorit HORECA, shumica e ushqimeve të shitjeve me pakicë “nuk është realisht e implikuar”.

Duke theksuar se propozimi është “i nevojshëm urgjentisht duke pasur parasysh nivelet historike të mbetjeve me të cilat përballet Evropa”, Schweitzer shtoi se Parlamenti dhe Këshilli tani duhet “të fokusohen në përmirësimin e propozimeve në mënyrë që ripërdorimi dhe riciklimi i vërtetë të mund të rritet, duke shmangur zgjidhjet e rreme”.

Propozimi për paketimin dhe mbetjet e paketimit tani do të shqyrtohet nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli i BE-së.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications