Home Turizmi Pse ky kompleks spektakolar mund të bëhet “magneti kulturor” i këtij shteti?!

Pse ky kompleks spektakolar mund të bëhet “magneti kulturor” i këtij shteti?!

0
Pse ky kompleks spektakolar mund të bëhet “magneti kulturor” i këtij shteti?!

Ajo që aktualisht është vetëm një ngastër me tokë shkëmbore dhe të pazhvilluar, do të bëhet një oaz kulture në kryeqytetin e Omanit, Muscat. Kompleksi Kulturor i Omanit, i projektuar nga firma franceze Architecturestudio, do të përbëhet nga Teatri i ri Kombëtar, Biblioteka Kombëtare dhe një qendër ekspozite dhe do të mbulojë 70,000 metra katrorë pas përfundimit.

Duke marrë frymëzim nga peizazhi aty pranë, çatia është bërë nga çeliku modular i lehtë, i projektuar me një formë valëzuese të frymëzuar nga dunat e rërës. Architecturestudio thotë se 6,000 pemë nga speciet lokale si palma dhe agrume do të mbillen, duke rrethuar ndërtesat me një tendë të gjelbër që siguron mbrojtje nga era dhe hije natyrore.

Hapësirat midis ndërtesave dhe boshllëqeve në çati janë krijuar për të përmirësuar rrjedhën e ajrit, duke reduktuar nevojën për ajër të kondicionuar. Ato gjithashtu do të ndihmojnë në ftohjen e sheshit qendror, një veçori e frymëzuar nga oborret tradicionale që gjenden shpesh në shtëpitë në Oman dhe gjetkë në rajon.

Roueïda Ayache mbikëqyr shumicën e projekteve të Architecturestudio në Lindjen e Mesme, duke përfshirë dizajnet e mëparshme si Teatri Kombëtar i Bahreinit, i hapur në vitin 2012 dhe Kulla Amman Rotana e Jordanisë. Ajo beson se Kompleksi Kulturor do të bëhet një atraksion kyç në Muskat.

Ajo shpjegon se ndërtesat do të jenë të ndara, por të bashkuara nën një çati të vetme. Projekti u porosit nga Ministria e Trashëgimisë së Omanit dhe arkitektët shpresojnë se ndërtimi do të fillojë në fund të vitit 2024, me kompleksin që do të ndërtohet pranë ndërtesave të ndryshme qeveritare dhe i vendosur midis Aeroportit Ndërkombëtar të Muskatit dhe qendrës së qytetit.

Vendi po kërkon të riformësojë disa zona sociale dhe ekonomike si pjesë e Vizionit të tij Oman 2040 dhe një plan i ri strukturor është hartuar për zonën e Muskatit të Madh. René-Henri Arnaud është arkitekti partner në krye të Kompleksit Kulturor dhe për të, një aspekt vendimtar është prakticiteti i tij.

Teatri i ri Kombëtar do të presë aktivitete që variojnë nga shfaqjet lokale deri te kërcimi dhe opera, me ambientin që rregullon dritat dhe ndenjëset në përputhje me rrethanat. Arnaud shton se Biblioteka Kombëtare “do të jetë një bibliotekë multimediale, jo vetëm për studentët, por edhe për vizitorët ndërkombëtarë”. Nuk ka ende një datë përfundimtare të përfundimit të kompleksit.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.