16.5 C
Tirana
E diel, 16 Qershor 2024

ALPEX bëhet operator i nominuar në tregun e energjisë elektrike në Shqipëri, Kosovë

Duhen Lexuar

Kosova dhe Shqipëria i dhanë statusin e operatorit të nominuar të tregut të energjisë elektrike (NEMO) bursës ALPEX në të dyja zonat rregullatore. Ai hap rrugën për bashkimin e tregut të ditës përpara, njofton Balkan Green Energy.

Shtatë vjet pas vendosjes së një interkonjeksioni 400 kV dhe pas nisjes këtë vit të Bursës Shqiptare të Energjisë Energjitike, ALPEX në Shqipëri, statusi ligjor i bursës po bëhet i plotë si në Shqipëri ashtu edhe në Kosovë.

Në mbledhjen e dytë të përbashkët, bordet e Zyrës së Rregullatorit për Energji (ZRRE) dhe Entit Rregullator të Energjisë shqyrtuan dhe miratuan kërkesën e ALPEX për t’u emëruar si operatori i nominuar i tregut të energjisë elektrike, NEMO, në të dyja zonat rregullatore. Operatori i bursës theksoi pas tubimit në Prishtinë se ishte parakusht për zbatimin e bashkimit të tregut të ditës në vijim.

Instalimi i linjës së tensionit të lartë në vitin 2016 i mundësoi Shqipërisë dhe Kosovës krijimin e një tregu të përbashkët të energjisë elektrike.

ALPEX ka një platformë të ditës përpara. Ajo drejtohet nga OST, OST e Shqipërisë, me 57.25% të aksioneve, dhe KOSTT, që zotëron pjesën e mbetur të aksioneve.

Diku tjetër në Ballkanin Perëndimor, platforma e brendshme e Maqedonisë së Veriut për tregtimin e energjisë elektrike u lançua në maj, pas MEPX ose BELEN të Malit të Zi. Bursa SEEPEX e Serbisë është gati të prezantojë një treg të energjisë elektrike brenda ditës.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications