12.5 C
Tirana
E premte, 1 Mars 2024

Emigrantët renditin qytetet më të mira dhe më të këqija europiane për të jetuar dhe punuar!

Duhen Lexuar

Puna në distancë është në rritje në mbarë globin dhe dhjetëra vende kanë zhvilluar viza të synuara për ‘nomadët dixhitale’. Por është e rëndësishme të zgjidhni një vend që ofron shërbimet e nevojshme për punën në distancë dhe që i përshtatet stilit tuaj të jetesës.

InterNations, një komunitet global për njerëzit që jetojnë dhe punojnë jashtë vendit, ka kryer sondazhin e tij vjetor Expat Insider duke pyetur 11,970 emigrantë, organizata ka krijuar një renditje prej 50 qytetesh në të gjithë botën.

Raporti i Expat Insider 2022 analizoi 50 destinacione të emigrantëve në mbarë botën dhe i renditi ato sipas cilësisë së jetës për emigrantët. Sondazhi u kërkoi emigrantëve të vlerësonin lehtësinë e gjetjes së banesave, punës jashtë vendit dhe financat personale në qytetin ku ata jetonin.

Renditja përfshin gjithashtu një indeks Expat Essentials, i cili shikon jetën dixhitale, temat e administratorit, strehimin dhe gjuhën. Këtë vit, katër qytete europiane hynë në dhjetëshen e parë.

Valencia vjen si qyteti më i mirë në botë për emigrantët në vitin 2022. Mërgimtarët e përshkruan transportin publik si të përballueshëm dhe 92 % thanë se gëzojnë mundësitë për t’u marrë me sport. Nëntë nga dhjetë emigrantë thanë se ndjehen të sigurt në qytet. Valencia u rendit e treta në lehtësinë e vendosjes në indeks dhe tre të katërtat e emigrantëve thanë se ndihen si në shtëpinë e tyre dhe të lumtur me jetën e tyre sociale.

Qyteti vjen gjithashtu në vendin e tretë në kategorinë e financave personale, ku 83 % e emigrantëve vlerësojnë pozitivisht koston e jetesës krahasuar me 45 % në nivel global. Megjithatë, të anketuarit thanë se ishin të pakënaqur me tregun e punës dhe mundësitë e punës. Qyteti doli në vendin e fundit për perspektivat e karrierës.

Lisbona doli në vendin e katërt në renditjen e përgjithshme, por ishte një nga më të vlerësuarat për motin. Mërgimtarët thanë gjithashtu se u pëlqen kultura dhe opsionet e jetës së natës. Qyteti renditet shumë mirë për sigurinë, gjithashtu, me 94 % të emigrantëve që thanë se ndjehen të sigurt në krahasim me 81 % në nivel global. Megjithatë, Lisbona bie poshtë renditjen kur bëhet fjalë për mundësitë e punës me 27 % që thonë se nuk mendojnë se paguhen në mënyrë të drejtë.

Madridi vjen pak përpara Lisbonës në renditjen për cilësinë e jetës, dhe po ashtu është i dashur për klimën e tij me diell. Qyteti spanjoll është një nga më të vlerësuarit për jetën e natës dhe kulturën dhe konsiderohet destinacioni më mikpritës i emigrantëve. Tre nga katër nga të anketuarit thanë se e kishin të lehtë të mësoheshin me kulturën vendase. Ashtu si Valencia, megjithatë, qyteti bie kur bëhet fjalë për të punuar jashtë vendit. Gati një e treta e emigrantëve thonë se janë të shqetësuar për sigurinë e punës.

Edhe pse në vendin e 7-të në renditjen e përgjithshme, Bazeli u votua qyteti i dytë më i mirë globalisht për financat personale. Mërgimtarët thanë se mendojnë se të ardhurat e tyre të disponueshme të familjes janë të mjaftueshme për të bërë një jetë të rehatshme jashtë vendit. Katër nga pesë menduan se paguhen në mënyrë të drejtë për punën e tyre. Pothuajse të gjithë të anketuarit thanë se u pëlqente mjedisi natyror dhe ndiheshin të sigurt në qytetin zviceran. Megjithatë, qyteti renditet i ulët në lehtësinë e vendosjes në indeks, me 30 % të emigrantëve që i përshkruan banorët vendas si jo miqësorë dhe 58 % thonë se ata luftojnë për të bërë miq.

Në fund të listës? Parisi vjen i dyti i fundit në renditjen e qyteteve më të mira për emigrantët, i kritikuar për strehimin e shtrenjtë dhe koston e lartë të jetesës. Të anketuarit thanë gjithashtu se ata gjetën banorët vendas jo miqësorë dhe luftuan për të bërë miq. Megjithatë, kryeqyteti francez renditet shumë për opsionet e ngrënies dhe jetën e natës.

Dy qytete italiane janë gjithashtu në dhjetëshen e fundit. Qytetarët e Milanos thanë se ishin të pakënaqur me orarin e punës dhe balancën punë-jetë. Kryeqyteti i Italisë Roma u kritikua për tregun e punës dhe perspektivat e karrierës.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit