30.5 C
Tirana
E shtunë, 20 Korrik 2024

Nuk doni t’i jepni fëmijës tuaj një smartphone? Ja disa alternativa

Duhen Lexuar

Për shumicën e prindërve, të kuptuarit nëse duhet t’i jepni fëmijës tuaj një smartphone mund të jetë një detyrë sfiduese. Meqenëse shumë fëmijë tashmë janë të aftë për të lundruar me lojëra në telefonat e prindërve të tyre që në foshnjëri, çështja e marrjes së tyre mund të bëhet shpejt një çështje e komplikuar për t’u vendosur.

Në të vërtetë, sipas një studimi të vitit 2021, më shumë se dy të pestat (42%) e fëmijëve tani kanë telefonin e tyre deri në moshën 10 vjeç. Deri në moshën 12 vjeç, kjo shifër është 71%; në moshën 14 vjeç, është 91%.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që ju duhet të hiqni dorë nga kontrolli si prind. Në fakt, duke e zhvilluar bisedën herët, si ju ashtu edhe fëmija juaj mund të kuptoni afatet kohore dhe pritshmëritë rreth zotërimit të telefonit dhe çdo provë që mund të nevojitet më parë.

Përpara se të vendosni nëse do t’i jepni ose jo fëmijës tuaj një smartphone, është e rëndësishme të mendoni nëse ai është gati për një të tillë. Shpesh ky vendim do të varet jo nga mosha e fëmijës suaj, por nga niveli i pjekurisë së tij. Prandaj, mund të jetë e vlefshme të mendoni për disa pyetje ose momente historike për të ndihmuar në drejtimin e përgjigjes suaj.

  • Kush po e nis bisedën rreth zotërimit të telefonit, ju apo fëmija juaj?
  • Sa i përgjegjshëm është fëmija juaj? A mund t’u besohet atyre që të kujdesen për gjërat e tyre dhe të përdorin një telefon siç duhet?
  • Sa i dobishëm do të ishte një telefon për fëmijën tuaj, si për sa i përket sigurisë, ashtu edhe zhvillimit të tij social?
  • Sa i ndjeshëm është fëmija juaj dhe si reagon ai ndaj kritikave?
  • Sa mirë i përballon fëmija juaj kufizimet në kohën e ekranit dhe përdorimin e mediave sociale?

Nuk ka rregulla të forta dhe të shpejta për këto momente historike dhe ato mund të përcaktohen ose në mënyrë të pavarur nga ju si prind, ose nëpërmjet një dialogu të hapur me fëmijën tuaj. Nëse përcaktoni se fëmija juaj nuk është ende gati për një telefon inteligjent, ka një sërë opsionesh alternative që mund të ndihmojnë në plotësimin e kërkesave të tij.

Një telefon i thjeshtë celular, ose “telefon memec”, mund ta lejojë fëmijën tuaj të dërgojë mesazhe dhe të bëjë telefonata, ndërkohë që ka pak ose aspak aftësi kompjuterike dhe interneti. Për pak më shumë sofistikim, modelet si telefoni Gabb përfshijnë një kamerë, GPS dhe një përzgjedhje aplikacionesh të kuruara, pa lejuar funksione potencialisht më të rrezikshme si mesazhet me foto ose tekstet në grup.

Një orë inteligjente, ndërkohë, mund të sigurojë akses në një sërë mjetesh si mesazhet, telefonatat, GPS dhe disa aplikacione, ndërkohë që ka përfitimin e shtuar të të qenit i lidhur me fëmijën tuaj, duke ndihmuar në zbutjen e humbjes ose vjedhjes.

Përndryshe, nëse preferoni të mos i jepni fëmijës tuaj pajisjen e tij, mund të zgjidhni t’i jepni atij përdorimin e telefonit tuaj në orare të caktuara ose në shtëpi, ose mund t’i lejoni ata të lidhen me hotspot-in nga një pajisje që nuk është e aktivizuar me internetin nën drejtimin tuaj.

Nëse tashmë e keni lejuar fëmijën tuaj të ketë një telefon, ose po e konsideroni një si fazën tjetër, mbeten një sërë mënyrash se si mund të kufizoni ose monitoroni përdorimin e tij. Mjetet e kontrollit prindëror si Bark dhe Qustodio mund t’ju lejojnë të bllokoni aksesin në uebsajte specifike duke ofruar sinjalizime për çështje të tilla si bullizimi, persona me rrezik dhe përmbajtjet seksuale.

Ndërkohë, mjetet e monitorimit, duke përfshirë aplikacionet e integruara të monitorimit të kohës para ekranit, mund të ndihmojnë në kufizimin e kohës së fëmijës tuaj të shpenzuar në aplikacione ose funksione specifike, duke kufizuar tendencat e varësisë. Megjithatë, më e rëndësishmja është që të keni një bisedë me fëmijën tuaj rreth pritshmërive tuaja të përbashkëta për përdorimin e telefonit të tij dhe se si ato mund të zhvillohen me kalimin e kohës.

Ndërkohë, nëse filloni të vini re një ndryshim në sjelljen e fëmijës suaj ose shihni arsye për shqetësim, jini gati të filloni një diskutim dhe të tregoni se jeni aty për të ofruar mbështetje gjithmonë dhe për çdo çështje.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications