30.5 C
Tirana
E shtunë, 20 Korrik 2024

Pemët në qytet mund të zgjasin jetën e një personi!

Duhen Lexuar

Një fushatë 30-vjeçare e mbjelljes së pemëve në Portland, Oregon i lejoi studiuesit të tregonin se sasia e bimësisë në rrugë lidhet me zvogëlimin e vdekshmërisë dhe se kjo lidhje bëhet më e fortë ndërsa pemët rriten. Për 30 vitet e fundit, Friends of Trees, një organizatë jofitimprurëse, ka mbjellë pemë përgjatë rrugëve të Portland, Oregon, SHBA.

Tani, studimi zbuloi se çdo pemë e mbjellë shoqërohej me reduktime të konsiderueshme të vdekjeve nga aksidentet dhe sëmundjet kardiovaskulare (me 20% dhe 6%). Shkencëtarët kanë llogaritur se përfitimet vjetore ekonomike nga mbjellja e pemëve janë shumë më të mëdha se kostot e mirëmbajtjes së tyre.

Shkencëtarët përfituan nga një eksperiment natyror që u zhvillua në qytetin e Portland. Ekipi hulumtues shqyrtoi numrin e pemëve gjatë 5, 10 ose 15 viteve të mëparshme. Ata e lidhën këtë informacion me vdekjet nga shkaqe kardiovaskulare, të frymëmarrjes ose joaksidentale në të njëjtën zonë duke përdorur të dhëna nga Autoriteti Shëndetësor i Oregonit.

Si rezultat, në zonat ku u mbollën më shumë pemë, shkalla e vdekshmërisë (vdekje për 100,000 njerëz) ishte më e ulët. Kjo lidhje ishte e rëndësishme për vdekshmërinë kardiovaskulare dhe joaksidentale (d.m.th., me të gjitha shkaqet, duke përjashtuar aksidentalisht), veçanërisht për burrat dhe njerëzit mbi 65 vjeç.

Për më tepër, marrëdhënia u rrit me plakjen dhe rritjen e pemëve: ulja e vdekshmërisë së lidhur me pemët e mbjella 11-15 vjet më parë (30%) ishte dyfishi i pemëve të mbjella në 1-5 vitet e mëparshme (15%).

Për shembull, pemët e vjetra dhe të mëdha shoqërohen me një ulje të ndjeshme të vdekshmërisë dhe ruajtja e tyre mund të jetë e një rëndësie të veçantë për shëndetin publik. Sigurisht, studimi nuk ofron një kuptim të drejtpërdrejtë se si pemët përmirësojnë shëndetin. Megjithatë, fakti që pemët e mëdha dhe të vjetra kanë një efekt pozitiv në shëndet flet vetë.

Për shembull, pemët janë më të mira në pastrimin e ajrit nga ndotja, uljen e temperaturës dhe zhurmës (tre faktorë që lidhen me rritjen e vdekshmërisë). Analiza mori parasysh faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në vdekshmërinë: të ardhurat, arsimin dhe përbërjen racore të banorëve të zonës.

Autorët vlerësojnë se përfitimet e mbjelljes së pemëve janë shumë më të mëdha se kostot: kostoja vjetore e mbjelljes dhe kujdesit për një pemë të vetme të qytetit në secilën prej 140 trakteve të regjistrimit të Portlandit është diku midis 3,000 dhe 13,000 dollarë, ndërsa do të sillte rreth 14.2 milionë dollarë.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications