Home Turizmi Turistët hedhin mbi 1 milion euro në shatërvanin Trevi të Italisë çdo vit. Çfarë ndodh me këto para?!

Turistët hedhin mbi 1 milion euro në shatërvanin Trevi të Italisë çdo vit. Çfarë ndodh me këto para?!

0
Turistët hedhin mbi 1 milion euro në shatërvanin Trevi të Italisë çdo vit. Çfarë ndodh me këto para?!

Nëse keni vizituar Romën, me siguri keni hedhur një monedhë në shatërvanin e famshëm Trevi. Çdo vit, mbi 1 milion euro përfundojnë në ujin e monumentit spektakolar të shekullit të 18-të. Por ku shkojnë gjithë këto para?

Për më shumë se një dekadë, të ardhurat e papritura të mbledhura nga një ekip i përkushtuar çdo disa muaj kanë kontribuar në një kauzë shumë të mirë.

E ndërtuar midis 1732 dhe 1762, shatërvani i Trevit është një nga pamjet më ikonike të Romës. Është projektuar nga Nicola Salvi dhe përfaqëson zbutjen e ujërave.

Përballë një fasade monumentale të pilastrave gjigantë të Korintit, perëndia e lumit Oqeani kalëron një karrocë guaskë të tërhequr nga kuajt e detit.

Njëra prej krijesave është e urtë, ndërsa tjetra ngrihet e egër, duke përfaqësuar personazhet e kundërta të detit.

Sipas traditës, turistët qëndrojnë me shpinën përballë monumentit dhe hedhin një monedhë mbi shpatullën e majtë me dorën e djathtë në ujë.

Rituali u bë i famshëm nga filmi i vitit 1954 “Tre monedha në shatërvan” dhe supozohet të garantojë kthimin e vizitorit në Qytetin e Përjetshëm.

Çdo ditë, rreth 3,000 euro të këmbimit të lirë përfundojnë në shatërvanin e Trevit. Kjo rezulton si deri në 1.5 milionë euro që hidhen në ujërat e saj çdo vit. Dy herë në vit, qyteti dërgon një ekip për të mbledhur pasurinë.

Punëtorët përdorin furça në fundin e shtyllave të gjata për të fshirë monedhat në pirgje dhe më pas përdorin një zorrë thithëse për të nxjerrë paratë nga uji. Më pas monedhat futen në thes nën syrin vigjilent të policisë.

Në vitin 2001, kryetari i bashkisë vendosi që paratë të mblidheshin për një bamirësi vendase për të ndalur përpjekjet e shpeshta të njerëzve për të vjedhur monedha nga shatërvani.

Që atëherë, ndryshimi i lirë që përfundon në shatërvan i është dhuruar çdo vit organizatës bamirëse katolike të Romës Caritas. Ka qenë një nxitje e madhe për bamirësinë dhe shuma tani përbën 15 % të buxhetit të saj vjetor.

Grupi i përdor paratë për të ndihmuar të varfërit dhe nevojtarët e qytetit. Ajo financon kuzhina supë, strehimore për të pastrehët, supermarkete falas dhe projekte të tjera.

Ai gjithashtu shkon drejt mirëmbajtjes së një kompleksi në periferi të Romës që strehon një shtëpi pleqsh, mensë dhe dentist për banorët e qytetit që jetojnë në varfëri.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.