10.5 C
Tirana
E shtunë, 24 Shkurt 2024

Çfarë mund dhe nuk mund të bësh në Kupën e Botës të Katarit

Duhen Lexuar

Festimet për tifozët e Amerikës së Veriut dhe Evropës që vizitojnë Katarin për Kupën e Botës do të jenë shumë të ndryshme nga çdo gjë që ata kanë përjetuar në vitet e mëparshme.

Vetullat ishin ngritur tashmë në tetor, kur tifozët e Kupës së Botës filluan të qarkullojnë një poster të Katarit që thoshte se të huajt duhet të respektojnë kulturën e Katarit dhe të përmbahen nga takimet, pirja dhe imoraliteti.

Ai poster doli të ishte prodhuar nga një grup qytetarësh nga Katari dhe jo nga ndonjë organ zyrtar qeveritar. Por tifozët dhe lojtarët njësoj e kanë kuptuar se do të përballen me një sërë kufizimesh të rënda ndërsa janë në vendin e Lindjes së Mesme.

Pra, çfarë lloj ndalimesh ekzistojnë? Para së gjithash, lojtarëve u ndalohet të veshin të gjitha fanellat e protestës gjatë Kupës së Botës, një vendim që erdhi drejtpërdrejt nga Federata Ndërkombëtare e Federatës së Futbollit (FIFA) dhe jo nga qeveria e Katarit.

Kombëtarja daneze kishte planifikuar të vishte një fanellë praktike që përfshinte shprehjen “të drejtat e njeriut për të gjithë”, por duket se lojtarët anglezë do të largohen nga veshja e shiritave të tyre “OneLove”, një shenjë delikate për të drejtat e LGBTQ+.

Sipas Guardian, transmetuesve media si BBC dhe ITV u është ndaluar të filmojnë në vendet e akomodimit si ato që strehojnë punëtorë migrantë që kanë punuar në ndërtimin e vendeve dhe stadiumeve të Kupës së Botës.

Sipas kushteve, gazetari i Guardian, Shanti Das, ndalohet gjithashtu regjistrimi në ndërtesa qeveritare, universitete, objekte kulti dhe spitale, së bashku me filmimin në prona rezidenciale dhe biznese private.

Lejet e mediave të Katarit gjithashtu detyrojnë kontraktualisht kompanitë e medias të “kapin fotografi dhe video të vendndodhjeve më të njohura në të gjithë vendin”.

Tifozët mund të presin me padurim një ngjarje të thatë në pjesën më të madhe që kur Katari ndaloi shitjen e alkoolit nëpër stadiumet e Kupës së Botës më 18 nëntor.

“Pas diskutimeve ndërmjet autoriteteve të vendit pritës dhe FIFA-s, është marrë një vendim për të fokusuar shitjen e pijeve alkoolike në Festivalin e Fanave të FIFA-s”, thanë zyrtarët e FIFA-s në një deklaratë për publikun.

Deklarata e FIFA-s shtoi gjithashtu se FIFA dhe Katari do të “heqin pikat e shitjes së birrës nga perimetri i stadiumit të Katarit të Kupës së Botës 2022”.

Shumica janë ende të paqarta se çfarë do të thotë në të vërtetë ky ndalim i alkoolit, megjithëse duket sikur vetëm tifozët në ambientet e licencuara dhe suitat luksoze në stadium do të kenë akses në alkool. Përfaqësuesit e FIFA-s kanë deklaruar se ndalimi i alkoolit në Kupën e Botës nuk do të zbatohet për ata tifozë që ndjekin ndeshjet brenda stadiumeve të Kupës së Botës.

Tifozët do të përballen gjithashtu me disa kufizime fetare sipas fletës së informacionit të Departamentit të Shtetit të SHBA-së për Katarin dhe Kupën e Botës. Vizitorët mund të ndiqen penalisht nëse zbulohen fe të ndryshme nga Islami dhe mund të burgosen për kritikimin e besimit mysliman.

Fjala publike është gjithashtu shumë e kufizuar. Lojtarët dhe tifozët janë paralajmëruar se ata mund të arrestohen nga qeveria e Katarit për shkeljen e ligjeve të të folurit të vendit, të cilat zbatohen si për fjalët e folura ashtu edhe për çdo gjë të shkruar në mediat sociale.

“Për shembull,” vuri në dukje Departamenti i Shtetit i SHBA se “debati ose ofendimi i të tjerëve në publik mund të çojë në arrestim”.

Homoseksualiteti dënohet me vdekje në Katar. Por zyrtarët e Katarit dyshohet se kanë lehtësuar ligjet e tyre dhe kanë deklaruar se të gjithë janë të mirëpritur gjatë Kupës së Botës. Megjithatë, tabloidi britanik i lajmeve Mirror ka raportuar se zyrtarët e Katarit kanë vendosur spiunë të fshehtë për të depërtuar në grupe të tifozëve homoseksualë dhe për të arrestuar shkelësit.

Tifozët gjithashtu duhet të shmangin shfaqjet e tjera të pahijshme publike. Biblioteka e Kongresit ka vënë në dukje se vizitorët në Katar mund të përballen me dënime të ashpra për “veprime të pahijshme dhe akte të marrëdhënieve seksuale jashtë martesës”.

Gratë shtatzëna që ndjekin Kupën e Botës duhet gjithashtu të përgatiten të tregojnë një certifikatë martese nëse planifikojnë të marrin kujdes prindëror në vend sipas Departamentit të Shtetit të SHBA.

Ekziston gjithashtu një politikë me zero tolerancë ndaj drogës në Katar. Ka pak dallim në kategoritë e barnave në vend, sipas theathletic.com. Tifozët e Kupës së Botës, të kapur duke kontrabanduar drogë në vend, mund të përballen me 20 vjet burg me shkelësit e përsëritur që rrezikojnë jetën ose vdekjen.

Së fundmi, fansat pritet të mbulohen në Katar. Vendi ka një kod të rreptë veshjeje, kështu që si burrat ashtu edhe gratë duhet të “mbulojnë shpatullat, gjoksin, stomakun dhe gjunjët” dhe “këmishët e ngushta[duhet të mbulohen nga një këmishë ose fustan i gjatë,” vuri në dukje Departamenti i Shtetit i SHBA.

Të paktën tifozët do të lejohen të vendosin pankarta të mëdha në tribuna, domethënë nëse ata kanë qenë në gjendje të marrin flamurin e tyre të miratuar paraprakisht nga organizatorët e Kupës së Botës. Asnjë mesazh fyes apo politik nuk lejohet.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit