11.5 C
Tirana
E premte, 1 Mars 2024

Gjithçka që duhet të dini për vizat e reja EES dhe ETIAS të BE-së: Nga barrierat, mashtrimet dhe vonesat kufitare!

Duhen Lexuar

Hyrja në Bashkimin Europian do të bëhet më e ndërlikuar për shtetasit jo-BE nga viti i ardhshëm. Një sistem i ri i daljes në hyrje (EES) do të hyjë në fuqi nga maji 2023. Kjo është pjesë e Sistemit Europian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) që do të zbatohet më vonë vitin e ardhshëm.

Ai do të kërkojë që vizitorët nga jashtë BE-së të aplikojnë dhe të paguajnë për heqjen e vizave përpara se të hyjnë në një vend në zonën Shengen. Ja se si vendet europiane po përgatiten për ndryshimet dhe si mund të jeni në gjendje të shmangni tarifat e vizave.

Si aplikoni për ETIAS?

ETIAS më i gjerë do të hyjë në fuqi në nëntor 2023. Kjo do t’u kërkojë shtetasve jo-BE të paguajnë 7 euro për person për të vizituar shumicën e vendeve europiane. Viza u lejon shtetasve jo-BE të qëndrojnë në BE dhe zonën Shengen për 90 ditë. Pasi një udhëtar të ketë miratuar vizën e tij, ai nuk ka nevojë të aplikojë përsëri për tre vjet.

Viza nuk do të kërkohet për Republikën e Irlandës pasi është në Zonën e Përbashkët të Udhëtimit. Kjo është një zonë me kufij të hapur që përfshin Mbretërinë e Bashkuar, Irlandën, Ishullin e Manit dhe Ishujt Channel. Udhëtarët do të duhet të plotësojnë një aplikim online përpara se të shkojnë dhe të paguajnë tarifën prej 7 euro nëse janë midis 18 dhe 70 vjeç.

Si do të duken barrierat EES?

Vendet e BE po përgatiten të instalojnë barriera të automatizuara për të kryer kontrollet EES. Franca do të instalojë kioska të vetë-shërbimit në aeroporte ku udhëtarët mund të regjistrojnë paraprakisht të dhënat e tyre biometrike dhe të dhënat personale. Më pas ata do të paraqiten te një roje kufitare për verifikim.

Gjermania dhe Austria kanë konfirmuar se një sistem i ngjashëm do të instalohet në aeroporte. Për vizitorët që vijnë me makinë në kufijtë tokësorë dhe detarë të Francës, pajisjet tabletë do të jenë të disponueshme për të regjistruar të dhënat tuaja.

Italia ka thënë se do të rrisë numrin e portave të automatizuara në të gjitha aeroportet e saj kryesore, si dhe do të shtojë rreth 600 kioska të vetë-shërbimit. Norvegjia, nga ana tjetër, do të provojë “zgjidhje të automatizuara të kamerave” të operuara nga rojet kufitare.

A do të shkaktojë EES vonesa kufitare?

Ndërsa BE përgatitet të prezantojë sistemin e barrierave dixhitale, ekziston frika se ai do të shkaktojë përçarje në kufij. Disa vende kanë thënë se mendojnë se nuk ka kohë të mjaftueshme për të testuar kontrollet më rigoroze përpara se të hyjnë në fuqi.

Edhe udhëtarët me rezidencë në BE mund ta gjejnë veten të kapur nga vonesat. Një dokument i lëshuar nga këshilli i BE javën e kaluar ndan komente nga vende të ndryshme të BE-së rreth sistemit të ri. Austria dhe Gjermania ishin veçanërisht të shqetësuara se koha e pritjes në kufi mund të rritet.

A do të jenë gati vendet e BE-së për EES?

Gjithashtu janë ngritur pikëpyetje nëse infrastruktura fizike e barrierave do të vendoset në kohë.

Autoritetet gjermane kanë pranuar se “një sistem i qëndrueshëm EES duket se nuk ka gjasa të jetë gati në maj 2023”. Autoritetet austriake kanë thënë se po punojnë për të krijuar më shumë hapësirë ​​për kioskat e automatizuara, por nuk do të përfundojnë përpara se sistemi të jetë funksional.

Si të shmangni mashtrimet ETIAS

Autoritetet e Bashkimit Europian kanë lëshuar tashmë një paralajmërim për shtetasit jo-BE që të jenë të vetëdijshëm për faqet e internetit mashtruese që ofrojnë viza ETIAS. Ata thonë se mashtruesit mund të kopjojnë faqet e internetit ose të ofrojnë shërbime ndërmjetëse.

Këto faqe interneti do të mashtronin përdoruesit duke ngarkuar në mënyrë të rreme një tarifë shtesë administrimi. Zyrtarët e BE-së theksojnë se udhëtarët duhet të përdorin vetëm faqen zyrtare të ETIAS. Ky nuk është konfiguruar ende, por do të përdorë domenin “europa.eu”.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit