11.5 C
Tirana
E diel, 3 Dhjetor 2023

Mish i kultivuar apo mish sintetik? Gjithçka që duhet të dini!

Duhen Lexuar

Le të përpiqemi të kuptojmë më mirë se si përftohet mishi artificial, cilat janë përfitimet e mundshme, cilat janë të metat e tij dhe elementët e marrëdhënies me konsumatorët. Ne presim të shohim nëse dhe në çfarë mase mishi in vitro, i miratuar aktualisht për konsum vetëm në Singapor dhe SHBA, do të jetë vërtet ndër ushqimet e së ardhmes.

Kultivimi in vitro i mishit bazohet në një sërë teknologjish që janë shfrytëzuar prej vitesh në inxhinierinë e indeve, degën e mjekësisë që merret me rigjenerimin dhe riparimin e indeve. Prodhimi i mishit të rritur në laborator fillon duke nxjerrë qeliza burimore nga muskujt e kafshëve të gjalla të rritura ose qeliza burimore pluripotente nga embrionet e kafshëve. Një operacion që mund të tentohet me çdo specie por që deri më tani është testuar me bagëti, derra, gjela, pula, rosa dhe peshq.

Qelizat burimore të nxjerra transferohen në një bioreaktor (d.m.th. një pajisje që riprodhon kushtet optimale të temperaturës, ajrimit dhe rrjedhës së lëndëve ushqyese për kulturat qelizore, duke riprodhuar ato që janë të pranishme natyrshëm në trupin e kafshës, ed.) ku ato bëhen të shumohen deri në arritjen e përqendrimi i dëshiruar dhe diferencohet në qeliza muskulore. Pas diferencimit, qelizat fillojnë të formojnë fibra të vogla të quajtura miotuba, njësitë bazë të fibrave të muskujve, të cilat vazhdojnë të rriten në indet e muskujve skeletorë nëse sigurohen kushtet e duhura. Struktura e produktit të mishit varet nga kohëzgjatja dhe kushtet e këtij procesi prodhimi”.

Për të marrë mish të ngrënshëm, përveç një mjedisi të përshtatshëm, nevojiten dy elementë mbështetës: një serum që ndihmon qelizat të shumohen dhe të diferencohen dhe një sipërfaqe, një lloj skele mbi të cilën drejtohet rritja e qelizave dhe u jep atyre një strukturë. tre-dimensionale. Mjeti ideal i kulturës duhet të sigurojë lëndë ushqyese, hormone dhe faktorë rritjeje, d.m.th. proteina thelbësore për të stimuluar rritjen dhe përhapjen e qelizave. Ai që funksionon më mirë përmban serum të fetusit të gjedhit, që rrjedh nga gjaku i mbledhur nga fetusi i lopëve shtatzëna gjatë procesit të therjes – një kusht qartësisht i papranueshëm për vegjetarianët dhe veganët.

Alternativat në studim përfshijnë cianobakteret, algat, majatë, kërpudhat.” “Mulku” mbi të cilin shumohen qelizat mund të jetë i ngrënshëm (për shembull i bazuar në niseshte ose alginat, një produkt i marrë nga algat) ose të hiqet pasi të jetë marrë produkti përfundimtar. Mund të funksionojë si një sfungjer me pore nëpërmjet të cilit furnizon qelizat me të gjithë lëndët ushqyese të nevojshme.

Sa kushton mishi i kultivuar?

Burgeri i parë sintetik i mishit i paraqitur në një konferencë shtypi në Londër në 2013 do të ishte i patretshëm për shumicën: kushtoi 330,000 paund (rreth 375,000 euro) për t’u prodhuar. Në 10 vjet kostot janë ulur shumë, duke u bërë edhe pse ndaluese, të paktën të theksuara. Në mars 2021, një analizë nga Instituti jofitimprurës i Ushqimit të Mirë (GFI), i cili përfaqëson industrinë alternative të proteinave, zbuloi se tejkalimi i një sërë pengesash teknike dhe ekonomike mund të ulë çmimin e prodhimit të mishit sintetik me 4 mijë herë në një grusht. prej vitesh, duke shkuar nga 10,000 dollarë (9,200 euro) për pak më pak se gjysmë kilogrami sot në 2,50 dollarë (2,30 euro) për të njëjtën sasi në vitin 2030.

A është mishi i kultivuar i sigurt për konsumatorët?

Këto ushqime duhet të kalojnë përmes Rregullores Evropiane për Ushqimin e Ri (procedura për të kërkuar autorizim për ushqime “të reja” në krahasim me ato të destinuara tradicionalisht) duke pasur parasysh risinë relative të teknologjisë. Prandaj, ata duhet të demonstrojnë se janë po aq të sigurt sa opsionet e tjera të disponueshme aktualisht për konsumatorët evropianë. Në këtë fazë unë mendoj se ato nuk janë më shumë ose më pak të sigurta se mishi me burim konvencional.

Teknologjia e kultivimit in vitro mundet gjithashtu, siç lexojmë në këtë dokument (në anglisht) nga Agjencia Evropiane e Mjedisit, «të ofrojë mënyra për të kontrolluar përbërjen e mishit dhe për ta bërë atë më të shëndetshëm. Përmbajtja e yndyrës mund të vendoset në nivelet e rekomanduara dhe yndyrat e pashëndetshme mund të zëvendësohen me omega-3 më të shëndetshme. Më pas mund të përfshihen përbërës shtesë si vitaminat.”

Mishi artificial «nuk do të ishte aq i varur nga përdorimi i antibiotikëve, sepse do të rritej në kushte sterile nga kafshë të shëndetshme. Miratimi i procedurave më të rrepta të kontrollit gjatë procesit të prodhimit mund të përfitojë gjithashtu një rënie në sëmundjet zoonotike të lidhura me prodhimin e ushqimit.”


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit