14.5 C
Tirana
E premte, 1 Mars 2024

Kina analizon efektet klimatike të shpërthimeve në Nord Stream – Cilat janë rezultatet?!

Duhen Lexuar

Një aksident ndodhi në gazsjellësit Nord Stream dhe Nord Stream 2 më 26 shtator 2022, i cili shpejt u njoh si një sabotim. Ajo çoi në emetime në shkallë të gjerë të metanit në Detin Baltik dhe prej tij në atmosferë.

Shkencëtarët kinezë kanë vlerësuar një rritje shtesë të temperaturave globale të lidhura me emetimet e metanit nga tubacionet e dëmtuara të gazit në det të hapur.  Doli të jetë i papërfillshëm, veçanërisht në sfondin e ndikimit që kanë emetimet e zakonshme nga industria e naftës dhe gazit.

Metani konsiderohet të jetë një gaz i fuqishëm serrë që mund të çojë në ngrohje të dukshme të atmosferës dhe të stimulojë ngrohjen globale. Kontributi që incidenti i Rrymës së Veriut dha në gjendjen e klimës u vlerësua nga shkencëtarët e Institutit të Fizikës Atmosferike të Akademisë së Shkencave Kineze.

Xiaolong Chen dhe Tianjun Zhou u mbështetën në të dhëna të hapura mbi shkallën e emetimeve nga tubacionet e dëmtuara të gazit. Shifrat fillestare ishin deri në 500,000 tonë, por së shpejti u bë një analizë më e saktë, duke përfshirë përdorimin e të dhënave satelitore, dhe ai e uli vlerësimin në rreth 220,000 ton.

Megjithatë, kjo është një shifër shumë e lartë, që e bën incidentin çlirimin më të madh të vetëm të metanit antropogjen në histori. Nga ana tjetër, sipas raportit të fundit, të gjashtë të vlerësimit të Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC AR6), emetimet nga Nord Stream janë të papërfillshme.

Pra, në periudhën nga viti 2008 deri në vitin 2017, industria e naftës dhe gazit emetonte çdo vit 70 milionë tonë metan në atmosferë. Sasia e gazit e lidhur me aksidentin e Nord Stream është e krahasueshme me këto emetime gjatë vetëm një dite.

Përveç kësaj, Chen dhe Zhou vlerësuan rritjen shtesë të temperaturave globale që shkaktuan pasojat e këtij devijimi. Llogaritjet e tilla janë veçanërisht komplekse, pasi ato kërkojnë të merren parasysh shumë faktorë, duke përfshirë dinamikën e hyrjes dhe daljes së gazeve nga atmosfera.

Për shembull, efekti serë i metanit është shumë më i fortë se ai i dioksidit të karbonit, por ai ndërvepron me hidroksilin dhe radikalët e tjerë në atmosferë dhe qëndron atje vetëm për rreth dhjetë vjet.

Llogaritjet kanë treguar se në një horizont 20-vjeçar, kontributi i metanit të emetuar gjatë aksidentit do të jetë i barabartë me 20.6 milion ton dioksid karboni, domethënë një rritje e përmbajtjes së tij në atmosferë me 0.0026 grimca për milion.

Rritja përkatëse e temperaturës globale është vetëm 0.000018 °C. “Një ngrohje kaq e dobët nuk mund të prekë as ekosistemet dhe as njerëzimin,” përfunduan autorët e veprës.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit