6.5 C
Tirana
E premte, 23 Shkurt 2024

Kriza energjetike e Europës: Cilat vende kanë shtëpitë më të izoluara dhe cilat jo?!

Duhen Lexuar

Europianët janë thellësisht të shqetësuar për faturat e tyre të ngrohjes, për shkak të rritjes dramatike të çmimeve të energjisë pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia. Komisioni Europian u ka bërë thirrje vendeve që të kenë prioritet izolimin e ndërtesave të tyre këtë dimër.

Por jo të gjithë qytetarët po e ndjejnë njësoj të ftohtin apo rritjen e faturave të energjisë. Hulumtimet e fundit tregojnë se humbjet e temperaturës së shtëpisë ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në të gjithë Europën. Këto dallime janë për shkak të cilësisë së izolimit të ndërtesave, pasi temperaturat e jashtme u standardizuan në 0 °C për të gjitha vendet e analizuara.

Cili vend ka izolimin më të keq?

Humbjet e temperaturës në shtëpi janë më të lartat në MB, e cila ka stokun më të vjetër të banesave: 37% e shtëpive në MB janë ndërtuar para vitit 1946. Kompania inteligjente e menaxhimit të klimës në shtëpi tado° ekzaminoi 80,000 shtëpi në 11 vende europiane midis dhjetorit 2019 dhe janarit 2020 për të arritur në këtë përfundim. Ai zbuloi se një shtëpi në MB me një temperaturë të brendshme prej 20 °C dhe temperaturë të jashtme prej 0 °C humbet mesatarisht 3°C pas pesë orësh.

Cili vend ka izolimin më të mirë?

Norvegjia me 0,9°C dhe Gjermania me 1°C janë vendet me humbjet më të ulëta të temperaturës në shtëpi. Kjo do të thotë se shtëpitë në Mbretërinë e Bashkuar po humbasin nxehtësinë tre herë më shpejt se shtëpitë në Norvegji dhe Gjermani.

Mbretëria e Bashkuar pasohet nga Belgjika (2.9°C), Franca (2.5°C), Holanda (2.4°C) dhe Spanja (2.2°C). Humbja e nxehtësisë është më e lartë në këto pesë vende sesa humbja mesatare (1.8°C) e të gjitha vendeve të vlerësuara. Suedia, Danimarka dhe Austria kanë të gjitha humbje mesatare të temperaturës së shtëpisë prej 1.2°C. Në Itali, kjo vlerë është 1,5°C.

Sipas Observatorit të Strukturës së Ndërtesave të BE-së, shumica e ndërtesave të banimit në BE janë ndërtuar përpara se të futeshin standardet e para termike në vitet 1970. Këto masa për efiçencën e energjisë u sollën pas krizës së naftës të shkaktuar nga lufta dhe trazirat politike në Lindjen e Mesme. Në përgjithësi, sa më e lartë të jetë përqindja e ndërtesave të reja të banimit, aq më e lartë do të jetë performanca e përgjithshme energjetike e stokut të ndërtesave. Sa e vjetër është një shtëpi ka një ndikim të madh në humbjen e saj të nxehtësisë – si dhe një sërë masash të tjera të efikasitetit të energjisë.

Përmirësimi i efikasitetit energjetik të stokut të banesave është bërë gjithnjë e më kritik në shumë vende në dritën e rritjes së çmimeve të energjisë.

Komisioni Europian prezantoi Planin REPowerEU për kursimin e energjisë, prodhimin e energjisë së pastër dhe diversifikimin e furnizimeve me energji. Plani thekson gjithashtu rëndësinë e izolimit të ndërtesave. “Kursimet më të menjëhershme mund të sigurohen përmes pajisjeve më të mira izoluese të temperaturës së lartë,” thotë ai. Pse? Sepse këto masa kanë kohë kthimi jashtëzakonisht të shkurtër. Prandaj, Komisioni po u kërkon shteteve anëtare të përdorin plotësisht masat mbështetëse siç janë normat e reduktuara të TVSH-së për sistemet e ngrohjes me efikasitet të lartë dhe izolimin në ndërtesa.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit