12.5 C
Tirana
E shtunë, 24 Shkurt 2024

Një komb i tërë dëshiron të shkojë tërësisht në Metaverse!

Duhen Lexuar

Një komb i Paqësorit po mendon të kalojë në Metaverse: nuk është komploti i një filmi fantastiko-shkencor, por propozim-provokimi i Simon Kofe, ministër i drejtësisë, komunikimit dhe punëve të jashtme të ishujve Tuvalu, në Polinezi. “Tuvalu mund të jetë vendi i parë në botë që ekziston vetëm në hapësirën kibernetike, por nëse ngrohja globale vazhdon të përkeqësohet, nuk do të jetë i fundit,” tha ai në COP27.

Ideja e Kofe është mbi të gjitha një provokim, i bërë për t’i bërë botës të kuptojë se nuk ka më kohë për të humbur dhe se duhet të ndërmerren veprime tani për të luftuar ndryshimet klimatike. Bërja virtuale e një kombi fizik do të ruante hipotetikisht bukurinë dhe biodiversitetin e territorit edhe kur ai dëmtohet, do të ruante kulturën duke i lejuar banorët të ndërveprojnë me njëri-tjetrin në re dhe, në rast të humbjes totale të territorit fizik (arkipelagu ndoshta do të zhytet së shpejti për shkak të rritjes së nivelit të detit), ruajnë sovranitetin të paktën virtualisht.

Në fakt, transferimi i një kombi të tërë në Metaverse është teknikisht i pamundur, madje edhe për një komb me vetëm 12,000 banorë si Tuvalu: që të gjithë ata të ndërveprojnë njëkohësisht do të kërkonte një gjerësi bande shumë të lartë, si dhe shumë energji, për të mos përmendur që shumë njerëz do të të jenë të shkëputur nga kombi në internet për shkak të moshës, problemeve shëndetësore (mendoni ata që janë të verbër ose të shurdhër) ose thjesht sepse vuajnë nga të përzierat dhe nuk mund të kalojnë shumë orë në internet.

Megjithatë, çështja më e rëndësishme është që të ngarkoni të gjithë botën në internet, ne do të prodhonim shumë emetime ndotëse, duke e bërë edhe më keq ndryshimin e klimës nga i cili po përpiqemi të shpëtojmë: në fakt, realiteti virtual kërkon serverë, infrastruktura, shikues dhe pajisje prodhimi dhe funksionimi i të cilëve ndotin shumë.

Ideja se çdo gjë në internet nuk ka asnjë ndikim në botën tonë është e rreme dhe përdoret shpesh nga prodhuesit e teknologjive të reja për të larë dhe ngjyrosur solucione të gjelbra që, në realitet, kanë shumë pak ekologjike.

Shkurtimisht, Kofe nuk është e realizueshme: duhet të merret si një provokim i drejtë që synon ata që këmbëngulin të mos veprojnë, duke injoruar se akrepat e orës së ndryshimeve klimatike ecin gjithnjë e më shpejt drejt momentit në të cilin jeta njerëzore në Tokë do të jetë provë e vështirë.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit