14.5 C
Tirana
E premte, 1 Mars 2024

‘Skandali’ i gazit metan të shpërdoruar në Mbretërinë e Bashkuar!

Duhen Lexuar

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar po lejon industrinë e karburanteve fosile të shpenzojë sasi të mëdha gazi, sipas një instituti mjedisor. Green Alliance thotë se kompanitë e naftës dhe gazit po shpenzojnë mjaftueshëm metan për të furnizuar me energji më shumë se 700,000 shtëpi në Mbretërinë e Bashkuar.

Think-tank thotë gjithashtu se çmimet e larta të energjisë nënkuptojnë se më shumë gaz duhet të kapet dhe përdoret. Një zëdhënës i kompanive të naftës dhe gazit në Mbretërinë e Bashkuar e kundërshtoi këtë, duke thënë se nuk ishte fitimprurëse kapja e të gjithave. Shkencëtarët thonë se metani është, së bashku me dioksidin e karbonit, një nga kontribuuesit kryesorë të ngrohjes globale.

Emetimet e metanit në Mbretërinë e Bashkuar kanë rënë ndjeshëm që nga viti 1990, por vitet e fundit progresi është ngadalësuar. Shumica e emetimeve të metanit në Mbretërinë e Bashkuar tani vijnë nga bujqësia dhe asgjësimi i mbeturinave. Ndërsa reduktimi i rrjedhjeve të metanit nga këto burime është kompleks, ulja e tij në prodhimin e naftës dhe gazit që përbën 11% të emetimeve konsiderohet si një frut i ulët.

Pjesa më e madhe e industrisë së naftës dhe gazit në Mbretërinë e Bashkuar ndodhet në det të hapur në Detin e Veriut. Metani nxirret në sipërfaqe si pjesë rutinë e prodhimit. Një pjesë e saj është e ndezur (e djegur); ajroset (lëshohet) ose rrjedh nga tubat. Autoriteti i Tranzicionit të Detit të Veriut rregullon industrinë e naftës dhe gazit në Mbretërinë e Bashkuar dhe ka publikuar një sërë udhëzimesh mbi emetimet e metanit. Ato përfshijnë qëllimin e “zero ndezjes dhe ajrosjes rutinë” deri në vitin 2030 dhe thotë se “ndezja dhe ajrimi dhe emetimet e lidhura duhet të jenë në nivelet më të ulëta të mundshme në rrethanat”. Por kritikët thonë se nuk ka monitorim apo zbatim të mjaftueshëm.

Tani, ndalimi i emetimeve duhet të jetë edhe fitimprurës, thotë Green Alliance; Pushtimi rus i Ukrainës ka rritur çmimet e gazit, që do të thotë se tani duhet të jetë me kosto efektive që pothuajse i gjithë gazi i shpërdoruar të kapet dhe përdoret. Si industria e karburanteve fosile, ashtu edhe qeveria thonë se nuk është aq e thjeshtë dhe theksojnë reduktimet e qëndrueshme të emetimeve të metanit në vitet e fundit si provë e progresit.

Një zëdhënës nga Departamenti i Energjisë së Biznesit dhe Strategjisë Industriale tha se qeveria “po punon me zell me rregullatorët për të ulur emetimet e metanit nga operacionet e naftës dhe gazit në Detin e Veriut”. Një pjesë e vogël e emetimeve të metanit në Mbretërinë e Bashkuar vijnë nga shpimet në tokë dhe infrastruktura e karburanteve fosile.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit