12.5 C
Tirana
E shtunë, 24 Shkurt 2024

Warren Buffett ‘godet’ sërish – Do të blejë deri në gjysmën e gjigantit të naftës Occidental duke rritur edhe më tej aksionet!

Duhen Lexuar

Berkshire Hathaway i Warren Buffett të premten mori miratimin rregullator për të blerë deri në 50% të gjigantit të naftës Occidental Petroleum. Aksionet e Occidental kërcyen me 10% nga lajmi për t’u mbyllur në 71,29 dollarë secila, duke i shtyrë fitimet e tyre të vitit 2022 në më shumë se 145%.

Më 11 korrik, Berkshire paraqiti një kërkesë në Komisionin Federal të Rregullatorit të Energjisë për të blerë më shumë aksione të zakonshme të kompanisë së naftës në transaksionet e tregut dytësor. Konglomerati argumentoi se një maksimum prej 50% të aksioneve nuk do të dëmtonte konkurrencën ose do të zvogëlonte autoritetin rregullator.

Carlos Clay, drejtori i divizionit të rregullimit të energjisë elektrike, dha lejen të premten, duke thënë se autorizimi ishte “në përputhje me interesin publik”.

Konglomerati ka rritur tashmë në mënyrë drastike aksionet e tij Occidental këtë vit. Berkshire aktualisht zotëron 188.5 milionë aksione të Occidental, e barabartë me një pozicion prej 20.2%. Ajo kapërceu një prag kyç ku Berkshire mund të regjistronte disa nga fitimet e kompanisë së naftës me të vetat, duke shtuar potencialisht miliarda dollarë fitim.

Berkshire zotëron gjithashtu 10 miliardë dollarë aksione të preferuara Occidental dhe ka garanci për të blerë 83.9 milionë aksione të tjera të zakonshme për 5 miliardë dollarë, ose 59.62 dollarë secila. Garancitë u morën si pjesë e marrëveshjes së kompanisë për vitin 2019 që ndihmoi në financimin e blerjes së Anadarko nga Occidental. Aksionet do të rriteshin në gati 27% nëse Berkshire ushtron këto garanci.

Lajmet e së premtes nxitën spekulimet se Buffett do të jetë i interesuar të blejë të gjithë kompaninë përfundimisht pasi të rrisë aksionet e tij me çmime të ulëta.

Disa spekuluan se Berkshire dhe Occidental kishin qenë në komunikim rreth lëvizjes së mundshme për të rritur aksionet deri në 50%.

Occidental ka qenë aksioni me performancën më të mirë në S&P 500, duke përfituar nga rritja e çmimeve të naftës. Basti në rritje i Buffett në Occidental ka frymëzuar një legjion investitorësh të vegjël që të ndjekin shembullin, duke e bërë atë një aksion të preferuar të shitjes me pakicë këtë vit, sipas të dhënave nga VandaTrack.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit