6.5 C
Tirana
E premte, 23 Shkurt 2024

BE i vendos Apple një afat të vështirë për karikuesit e iPhone në të gjithë tregun europian!

Duhen Lexuar

Të gjithë iPhone-ët e shitur në Bashkimin Europian duhet të jenë në gjendje të karikohen me kabllo USB-C deri më 28 dhjetor 2024. Një ligj i ri është shkruar në Gazetën Zyrtare të BE-së, i cili detyron Apple të zëvendësojë portin e tij ‘Lightning’ me një version universal në pajisjet e shitura në shtetet anëtare.

Legjislacioni synon t’i bëjë lidhësit USB-C të përdorura aktualisht nga pajisjet Android, teknologjinë standarde të karikimit në BE. Ndërsa ligji u nënshkrua zyrtarisht nga Parlamenti Europian në tetor, shtimi i tij në revistë ka shoqëruar afatin e parë të vështirë për t’ arritur.

Teknologjia e lidhësit të energjisë Apple dallohet nga tetë kunjat e saj dhe gjendet ekskluzivisht në pajisjet Apple. Megjithatë, shumë pjesë të teknologjisë nga marka të ndryshme janë të aktivizuara USB-C, që do të thotë, në teori, që përdoruesit kanë nevojë vetëm për një kabllo karikimi për të fuqizuar të gjitha ato produkte.

Ata gjithashtu nuk kanë nevojë të blejnë një karikues me çdo pjesë të re të kompletit dhe prodhuesit kanë më pak presion për të përfshirë një me produktet e tyre pasi klientët ka të ngjarë ta kenë tashmë një të tillë. Të gjithë telefonat inteligjentë Android mund të karikohen me një kabllo USB-C, si dhe shumica e laptopëve dhe tabletëve modernë, madje edhe iPad Pro i Apple.

BE-ja ka bërë presion për ndryshimin në një përpjekje për të reduktuar mbetjet elektronike, ose ‘mbeturinat elektronike’ duke ruajtur gjithashtu shpejtësi uniforme të karikimit në të gjithë pajisjet. Një studim i komisionuar nga BE zbuloi se deri në 13,000 tonë metrikë e-mbeturinave vjetore i atribuohen karikuesve dhe kabllove të hedhura.

Mandati i BE-së nuk mbulon vetëm telefonat, por tabletët, lexuesit elektronikë, kufjet e veshit, kamerat dixhitale, kufjet dhe kufjet, konzolat e lojërave video në dorë dhe altoparlantët portativë. Laptopët gjithashtu janë të mbuluar, por prodhuesit do të kenë kohë deri në vitin 2026 për të bërë ndryshimin.

Ai thekson se, ndërkohë që rregulli do të zbatohet nga viti 2024, ‘ligjet, rregulloret dhe dispozitat administrative të nevojshme për të qenë në përputhje me këtë direktivë’ duhet të publikohen deri më 28 dhjetor 2023. Nëse Apple nuk zbaton, ajo nuk do të jetë në gjendje t’i shesë produktet e saj në Vendet e BE-së pas dhjetorit 2024.

Kompania ka paralajmëruar më parë se ligji mund të dëmtojë inovacionin dhe të krijojë një mal me mbeturina elektronike. Insajderi i industrisë Mark Gurman ka raportuar se iPhone 15, që do të dalë në treg vitin e ardhshëm, do të ketë karikim USB-C.

Kjo sugjeron që kalimi mund të jetë më herët se sa kërkon mandati, megjithatë Apple “po planifikon ende një të ardhme të parë me valë”. Kjo do të thotë se shpreson të përdorë më tej ‘karikimin induktiv’ në pajisjet Apple – një lloj teknologjie e transferimit të energjisë me valë që përdoret në modelet më të fundit të iPhone dhe Apple Watch.

Teknikisht, pas miratimit të ligjit, Apple mund të vazhdojë të shesë iPhone me teknologjinë e karikimit Lightning në vendet jashtë BE-së në Europë. Por duket se firma ka vendosur që një karikues uniform për të gjithë Europën është një opsion më i mirë.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit