Home Jeta & Shëndeti Drama e FTX e ka rikthyer kripto-n ‘vite prapa’ – 3 mënyra se si mund të riformojë industrinë!

Drama e FTX e ka rikthyer kripto-n ‘vite prapa’ – 3 mënyra se si mund të riformojë industrinë!

0
Drama e FTX e ka rikthyer kripto-n ‘vite prapa’ – 3 mënyra se si mund të riformojë industrinë!

Rënia e FTX, dikur një shkëmbim kriptosh prej 32 miliardë dollarësh, ka shkatërruar besimin e investitorëve në kriptovalutat. Aktorët e tregut po përpiqen të vlerësojnë shkallën e dëmit që ka shkaktuar dhe se si do të riformojë industrinë në vitet në vijim. Sam Bankman-Fried, ish-shefi i FTX që dha dorëheqjen më 11 nëntor, u arrestua në Bahamas javën e kaluar. Ai është akuzuar nga qeveria amerikane për mashtrim me tel, mashtrim të letrave me vlerë dhe pastrim parash.

FTX lidhi blerësit dhe shitësit e monedhave dixhitale si bitcoin, si dhe derivatet. Megjithatë, kompania bëri më shumë se kaq, duke u zhytur në llogaritë e klientëve për të bërë tregti të rrezikshme përmes firmës së saj simotër Alameda Research. Është e qartë se drama FTX mund të riformësojë rrënjësisht kripto-n në vitet në vijim. Këtu janë tre mënyra të mëdha që industria mund të ndryshojë.

  1. Rregullorja

Katastrofa duket e sigurt se do të nxisë rregullatorët në veprim. Kripto si industri është ende kryesisht e parregulluar, që do të thotë se investitorët nuk kanë të njëjtat mbrojtje që do të kishin duke vendosur fondet e tyre me një bankë ose ndërmjetës të licencuar.

Kjo mund të jetë gati për të ndryshuar. Qeveritë në SHBA, Bashkimin Europian dhe MB po ndërmarrin hapa për të pastruar tregun. Tregjet e BE-së në kripto-pasuritë janë kuadri rregullator më gjithëpërfshirës deri më sot. Ai synon të reduktojë rreziqet për konsumatorët që blejnë kripto, duke i bërë shkëmbimet përgjegjëse nëse humbasin asetet e investitorëve.

Por MICA nuk do të fillojë deri në 12 muaj nga tani. Aktualisht është e rëndësishme që rregullatorët të veprojnë shpejt pasi saga ka penguar adoptimin e aseteve të kriptove me “një ose dy vjet”.

  1. Konsolidimi

Shumë kompani dhe projekte të reja u shfaqën në vitet që pasuan FTX të dimrit të kriptove 2018 mes tyre. Pritshmëria tani është që më pak firma dhe monedha do të ekzistojnë në vitet në vijim. Infektimi nga saga FTX tashmë po shfaqet. Huadhënësi kripto BlockFi, i cili më parë kërkoi ndihmë financiare nga FTX, ka hyrë në falimentim. Tani vëmendja po i drejtohet firmave të tjera tregtare dhe kredituese, si Gemini dhe Genesis.

Near Foundation, i cili qëndron pas një rrjeti blockchain të quajtur Near, ishte ndër firmat që morën investime nga FTX. Firma kishte ekspozim të kufizuar ndaj FTX megjithëse kolapsi ishte ende një surprizë dhe një tronditje. Frika është rritur për shëndetin financiar të shkëmbimeve të tjera kryesore të kriptove pas dështimit të FTX. Që nga fillimi i vitit 2020, rreth 900,000 bitcoin kanë dalë nga shkëmbimet, sipas të dhënave nga CryptoQuant.

Binance, bursa më e madhe në botë, po përballet me pyetje në lidhje me rezervat që mban për të mbështetur fondet e klientëve. Kompania pa miliarda dollarë në dalje në javën e kaluar. Aktualisht, nuk ka asnjë arsye për të dyshuar se Binance përballet me ndonjë rrezik falimentimi. Por shkëmbimet si Binance dhe Coinbase përballen me një sfond të zymtë tregu përpara mes rënies së vëllimeve të tregtimit dhe bilanceve të llogarive.

Ekspertët besojnë se ata do të vazhdojnë të luajnë një rol edhe pse mbijetesa e tyre do të përcaktohet nga sa seriozisht e marrin menaxhimin, qeverisjen dhe rregullimin e rrezikut. Sa i përket argumenteve, bitcoin, duke qenë monedha dixhitale më jetëgjatë, mund të pozicionohet më mirë se rivalët e tij më të vegjël.

  1. Inovacioni

Me gjithë gjendjen e dëshpëruar të tregjeve të kriptove dhe koston që u është shkaktuar investitorëve, industria e aseteve dixhitale ka të ngjarë t’ia dalë mbanë. Përkrahësit e “Web3”, një interneti hipotetik i bazuar në blockchain, presin që dimri i kriptove të vitit 2022 të hapë rrugën për përdorime më inovative të blockchain, në vend të përdorimit spekulativ të kriptos që lidhet sot.

NFT-të, ose shenjat e pandryshueshme, mund të ndryshojnë marrëdhëniet e përdoruesve me vetitë në lojëra dhe ngjarje, për shembull. Këto janë asete dixhitale që gjurmojnë pronësinë e artikujve virtualë unikë në blockchain.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.