30.5 C
Tirana
E hënë, 24 Qershor 2024

Fitimet e bankave mbetën të qëndrueshme në Rumani 

Duhen Lexuar

Fitimet totale neto të sistemit bankar të Rumanisë u rritën me 3.6% në bazë vjetore, në 1.95 miliardë RON (395 milionë euro) në tremujorin e parë të këtij viti, duke arritur një nga fitimet totale tremujore më të larta në histori, sipas llogaritjeve të bazuara në të dhënat e publikuara nga Banka Kombëtare e Rumanisë (BNR).

Fitimet e akumuluara të tre bankave më të mëdha në Rumani — Banca Transilvania, BCR dhe BRD — tejkaluan shifrën 1 miliard RON në tremujorin e parë.

Banca Transilvania, banka më e madhe në tregun vendas për nga asetet, raportoi një fitim neto prej 308 milionë RON, ndërsa fitimet e BCR Group dhe BRD-SocGen, huadhënësit të dytë dhe të tretë më të madh në vend, u rritën me ritme të ngjashme prej rreth 12.5% në vit, duke arritur përkatësisht në 478 milionë dhe 246 milionë RON.

Kthimi vjetor i aseteve të sistemit bankar ishte 1.22% në tremujorin e parë, krahasuar me 1.33% në tremujorin e parë të vitit 2021 dhe 1.36% në të gjithë vitin 2021.

Kthimi vjetor i kapitalit (ROE, 12.9%) ishte pak më i fortë krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2021 (12.2%), por jo aq i lartë sa në të gjithë vitin 2021, i cili ishte viti më i mirë për sistemin bankar rumun që nga viti 2018, në termat e normave të përfitueshmërisë (dhe më i miri në histori për sa u përket fitimeve nominale).

Për sa i përket cilësisë së portofolit të sistemit bankar, raporti i kredive me probleme (NPL) u ul në 3.3% në fund të marsit të këtij viti, niveli më i ulët që nga tremujori i parë i vitit 2014.

Burimi:Monitor
- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications