6.5 C
Tirana
E premte, 23 Shkurt 2024

Fuqia e shkrirjes po ‘i afrohet’ realitetit falë një zbulimi të fushës magnetike!

Duhen Lexuar

Fuqia e shkrirjes mund të jetë një perspektivë më realiste sesa mendoni. Siç raporton Motherboard, studiuesit në Laboratorin Kombëtar Lawrence Livermore të Departamentit të Energjisë, në SHBA kanë zbuluar se një konfigurim i ri i fushës magnetike më shumë se trefishoi prodhimin e energjisë së pikës së nxehtë të reaksionit të shkrirjes në eksperimente, “duke iu afruar” nivelit të kërkuar për ndezjen e vetë-qëndrueshme në plazma. Fusha ishte veçanërisht efektive në kapjen e nxehtësisë brenda pikës së nxehtë, duke rritur rendimentin e energjisë.

Krijimi i pikës së nxehtë përfshinte shpërthimin e 200 lazerëve në një pelet karburanti të shkrirë të bërë nga izotopet e hidrogjenit si deuterium dhe tritium. Rrezet X që rezultuan bënë që peleti të shpërthejë dhe kështu të prodhojë presione jashtëzakonisht të larta dhe nxehtësi të nevojshme për shkrirjen. Ekipi e arriti arritjen e tij duke mbështjellë një spirale rreth një peleti të bërë duke përdorur metale të veçanta.

Nocioni i përdorimit të magneteve për ngrohjen e karburantit nuk është i ri. Shkencëtarët e Universitetit të Rochester zbuluan se mund ta përdornin magnetizmin në avantazhin e tyre në vitin 2012. Studimi i Lawrence Livermore ishte shumë më efektiv, megjithatë, duke prodhuar 40 % nxehtësi dhe më shumë se tre herë më shumë energji.

Reaktorët e shkrirjes praktike janë ende shumë vite larg. Prodhimi është ende shumë më pak se energjia e nevojshme për të krijuar reaksione vetë-qëndruese. Megjithatë, gjetja e bën ndezjen dukshëm më të arritshme, dhe kjo nga ana tjetër përmirëson shanset e një sistemi shkrirjeje me energji pozitive. Ky nuk është gjithashtu fundi i eksperimenteve të magnetizmit. Një test i ardhshëm do të përdorë një kapsulë kriogjenike të ngarkuar me akull për të ndihmuar në kuptimin e fizikës së shkrirjes. Edhe nëse ndezja është ende e largët, mësimet nga ky studim mund të ofrojnë një rrugë më të qartë drejt atij momenti përparimtar.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit