29.5 C
Tirana
E enjte, 13 Qershor 2024

Kursim nga ndriçimi publik LED – Masterplan për 5 qytete, redukton ndjeshëm faturat e energjisë për bashkitë

Duhen Lexuar

Agjencia për Eficiencën e Energjisë do të hartojë masterplanin për ndriçim publik eficient në 5 qytete të vendit, duke synuar reduktimin e faturave të energjisë që pagujnë bashkitë. Masterplani do të përfshjië Elbasanin, Korçën, Shkodrën, Pogradecin dhe Kavajën, ndërkohë që pas hartimit të tij do të jenë bashkitë që do kryejnë projektet e detajuara dhe investimet përkatëse, në mënyrë që investimet në ndriçimin urban të realizohen me fluksin dhe parametrat e duhur të ndriçimit në varësi të klasifikimit të rrugës. Aktualisht kostot në buxhetet e bashkive, për ndriçimin publik janë të konsiderueshme.

Ndërkohë që, sipas Agjencisë së Eficiencës së Energjisë, ndriçuesit LED dhe sistemet e monitorimit dhe kontrollit të tyre, në dekadën e fundit kanë ofruar zgjidhje që përmirësojnë ndjeshëm eficiencën energjitike të sistemeve të ndriçimit rrugor, prodhojnë një ndriçim më të pastër, të kontrolluar e të monitoruar në distancë, jetëgjatë, estetikisht të këndshëm, pa ndotje dhe të lehtë në mirëmbajtje. Në një studim mbi potencialet e kursimit të energjisë elektrike në sistemet e ndriçimit rrugor me ndriçues LED në bashkitë Tiranë, Durrës dhe Shkodër, është arritur në konkluzionin se shpenzimet në shfrytëzim dhe mirëmbajtje mund të zvogëlohen 20% deri në 50%, krahasuar me ekzistueset.

Ndërkohë që, në Bashkinë e Hasit ku aktualisht është kryer zëvendësimi i llambave të vjetra, me llamba LED konsumi i energjisë është reduktuar me 74%, ndërsa fatura e energjisë elektrike për këtë institucion është ulur me 60%.  Paralelish, vlerësohet se ndonëse investimi fillestar mund të jetë i lartë, koha e kthimit të tij është relazitivisht e shkurtër për shkak të kursimit që vjen nga faturat.

Ola Mitre /


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications