21.5 C
Tirana
E hënë, 15 Korrik 2024

Ndërtimi i Portit të ri tregtar në Porto Romano – Qeveria autorizon Autoritetin Portual të negociojë drejtpërdrejt me “Royal Haskoning”

Duhen Lexuar

Këshilli i Ministrave ka autorizuar Autoritetin Portual Durrës për të negociuar drejtpërdrejt dhe për të lidhur marrëveshje konsulence me subjektin ndërkombëtar “Royal Haskoning DHV”. Sipas vendimit të qeverisë, negocimi do të kryhet për proceset e konkurrimit, kontraktimit, ndërtimit dhe mbikëqyrjes së portit të ri të integruar të Durrësit në Porto Romano.

Po ashtu, specifikohet se autorizimi për Autoritetit Portual Durrës do të qëndrojë në fuqi jo më shumë se 3 vjet nga hyrja në fuqi e ndryshimeve të bëra në ligjin “Për prokurimin publik”.

Porti i ri tregtar në Porto Romano do të ndërtohet me fonde të buxhetit të shtetit, dhe jo me financim të huaj sikurse parashikohej në ligjin fillestar të buxhetit 2024. Përmes Aktit Normativ të miratuar në muajin shkurt, për këtë vepër portuale u akorduan 9.88 mld lekë.

Po ashtu, u parashikua mbështetje buxhetore me 14.7 mld lekë për vitet buxhetore 2025 dhe 2026. Në buxhetin fillestar financimi ishte parashikuar në vlerën e 50 mln lekëve, ndërsa 8.66 mld lekë të tjera parashikohej të siguroheshin nga financimi i huaj.

Ndërkaq, sipas relacionit shoqërues të Aktit Normativ në Kuvend, argumentet në mbështetje të këtij ndryshimi lidheshin kryesisht me rëndësinë strategjike të projektit madhor, i cili përmbush standardet ndërkombëtare, teknologjikisht të përparuara dhe ekologjike, të cilat do të garantojnë plotësimin e kërkesave të Shqipërisë dhe vendeve të Rajonit sa i takon transportit detar.

Sipas relacionit Porti i ri në Porto Romano do të krijojë një hapësirë logjistike, që do të shërbejë si qendër për rritjen e mëtejshme ekonomike për zonën Tiranë – Durrës dhe trajtimin e ngarkesave tranzit në port.

Ola Mitre /

 


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications