Home Biznesi & Start-Up ‘Vendimi më i keq i të gjitha kohërave’ – Pengu i miliarderit që nuk investoi në ‘pak të çmendurin’ Elon Musk!

‘Vendimi më i keq i të gjitha kohërave’ – Pengu i miliarderit që nuk investoi në ‘pak të çmendurin’ Elon Musk!

0
‘Vendimi më i keq i të gjitha kohërave’ – Pengu i miliarderit që nuk investoi në ‘pak të çmendurin’ Elon Musk!

Investitori miliarder John Doerr tha se humbja e një mundësie për të investuar në Tesla në 2007 është një nga keqardhjet e tij më të mëdha. “Dituria konvencionale ishte se kapitalistët e sipërmarrjes mendonin të mos investonin fare në kompani të automjeteve elektrike dhe në kompani të reja makinash,” tha Doerr, kryetar i firmës kapitaliste të sipërmarrjes Kleiner Perkins, për Bloomberg.

“Ne kishim zgjedhjen për të mbështetur një projektues brilant të makinave me emrin Henrik Fisker ose një sipërmarrës ambicioz, paksa të çmendur me emrin Elon Musk me Tesla dhe morëm vendimin e gabuar”, shtoi ai.

Në vitin 2008, Kleiner Perkins investoi mbi 10 milionë dollarë në Fisker Automotive. Rreth pesë vjet më vonë kompania bëri kërkesë për falimentim. Henrik Fisker themeloi një kompani tjetër EV të quajtur Fisker Inc. në 2016 duke përdorur të njëjtën logo dhe marka tregtare. Që atëherë, kompania ka dalë publike në bursën e Nju Jorkut, por ka mbetur shumë pas Tesla-s.

Në vitin 2007, Tesla ishte ende një kompani e re në tranzicion, bashkëthemeluesi i saj Martin Eberhard ishte në proces të dorëheqjes si CEO dhe Musk nuk e mori rolin e shefit ekzekutiv deri vitin e ardhshëm. Kompania nuk prodhoi makinën e saj të parë deri në vitin 2008, gati pesë vjet pas themelimit të kompanisë. Sot, prodhuesi i makinave elektrike Tesla vlerësohet në pothuajse 1 trilion dollarë.

“Ky është ndoshta vendimi më i keq i investimit i të gjitha kohërave, unë nuk jam i fiksuar pas këtyre [pendimeve], por nuk do t’i harroj kurrë,” shtoi miliarderi.

Pavarësisht dështimit të tij për të njohur potencialin e Teslës, Doerr ka hyrë në katin e parë të disa kompanive të mëdha, duke përfshirë Amazon, Google dhe Twitter. Miliarderi tha se u lidh menjëherë me 30-vjeçarin Jeff Bezos kur e takoi për herë të parë.

“Ne të dy ishim dijetarë të shkencave kompjuterike,” tha ai. “Ai kishte një vizion, i cili është i vërtetë edhe sot e kësaj dite, që nëse do të kishte përzgjedhjen më të gjerë me çmimet më të përballueshme dhe përvojën më të mirë të klientit, ai do të mund të rritej duke u fiksuar pas klientit.”

Doerr tha se ai besonte se Amazon do të ishte i suksesshëm, por nuk e kishte idenë se do të shndërrohej në kompaninë që është sot. Kapitalisti sipërmarrës tha se Bezos kishte një plan të qartë biznesi, ndërsa vendimi i tij për të investuar në bashkëthemeluesit e Google, Sergey Brin dhe Larry Page, ishte më shumë një kërcim besimi.

Ishte shumë e diskutueshme,” tha Doerr. “Ata nuk kishin plan biznesi, as të ardhura”. Miliarderi tha se as ai dhe as themeluesit e Google nuk e kishin idenë se sa i rëndësishëm do të bëhej funksioni i kërkimit në internet.

Tesla nuk ishte e vetmja kompani që Doerr tha se i vjen keq që nuk e kishte parë. Miliarderi, i cili vlerësohet në 5.8 miliardë dollarë përmes Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg, tha se ai gjithashtu humbi mundësitë për të investuar në Cisco dhe Sun Microsystems.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.