30.5 C
Tirana
E hënë, 24 Qershor 2024

BQE tërheq paratë cash nga bankat e Eurozonës – Një mundësi e parë për bankat që shlyejnë kreditë qindra miliarda euro

Duhen Lexuar

Banka Qendrore Europiane ka nisur tërheqjen më të madhe të parave cash në historinë e saj nga sistemi bankar i eurozonës për t’u dhënë bankave një mundësi të parë për të shlyer qindra miliarda euro kredi nga BQE.

Lëvizja më e fundit është pjesë e përpjekjeve të BQE-së për të luftuar inflacionin rekord në eurozonë duke rritur koston e kredisë dhe është hapi i saj i parë drejt pastrimit edhe më shumë të likuiditetit vitin e ardhshëm duke reduktuar portofolin e obligacioneve prej shumë triliona eurosh.

Banka qendrore e eurozonës deklaroi se bankat planifikojnë të shlyejnë kredinë shumëvjeçare prej 2.1 trilionë euro, që kanë marrë në kuadër të Operacioneve të Rifinancimit Afatgjatë të Synuar (TLTRO).

Ndërsa ky rimbursim i hershëm i Operacioneve të Rifinancimit është vullnetar, BQE u ka dhënë bankave një nxitje për të likujduar ato kredi duke hequr një subvencion të normës muajin e kaluar.

Analistët presin që bankat të paguajnë rreth gjysmë trilion euro kredi Operacioneve të Rifinancimit Afatgjatë të Synuar gjatë kësaj jave – e para nga disa – gjë që do ta bënte këtë rënien më të madhe të likuiditetit të tepërt që nga fillimi i regjistrimeve në vitin 2000.

Politikëbërësit e BQE-së do të shikojnë se si tregu e tret këtë rënie të papritur të parave për të vlerësuar se sa shpejt mund të vazhdojnë me anullimin e Programit të Blerjes së Aseteve prej 3.3 trilion euro të BQE-së, të cilin do ta diskutojnë në takimin e tyre të 15 dhjetorit.

Ndikimi më i madh nga shlyerjet do të shihet në vendet periferike, të cilat do të shihnin që një pjesë më e madhe e obligacioneve të tyre qeveritare të kthehen në treg pasi të mbyllen në BQE si kolateral për kreditë Operacioneve të Rifinancimit Afatgjatë të Synuar.

Italia, Spanja, Portugalia dhe Greqia do të vuajnë nga pagesat e mëdha, ndërsa ndikimi do të ishte më i vogël për Gjermaninë dhe Francën, sipas ekspertëve të sektorit.

Por ta paralajmërojnë se ka më pak një nxitje për bankat në Europën Jugore për të shlyer kreditë, sepse ato mbështeteshin në Operacioneve të Rifinancimit Afatgjatë të Synuar për financimin e tyre në një masë më të madhe sesa vendet veriore.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications