29.5 C
Tirana
E enjte, 13 Qershor 2024

Guvernatori Sejko, në mbledhjet e FMN dhe BB – “Inflacioni në objektivin prej 3% pritet të arrihet në mesin e vitit 2024”

Duhen Lexuar

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, mori pjesë në Mbledhjet Vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar  dhe të Grupit të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Marrakesh, Marok.

Këto mbledhje përfaqësojnë një forum të nivelit të lartë, ku vendimmarrësit më të lartë të FMN-së dhe BB-së, së bashku me guvernatorët dhe ministrat e financave të vendeve anëtare në këto institucione ndërkombëtare financiare, mblidhen së bashku për të diskutuar zhvillimet më të fundit të ekonomisë botërore.

Gjatë takimeve me përfaqësuesit e FMN-së dhe BB-së, Guvernatori Sejko i njohu të pranishmit me zhvillimet më të fundit në ekonominë shqiptare. Guvernatori tha se Banka e Shqipërisë për të garantuar stabilitetin monetar dhe financiar të vendit, nisi procesin e normalizimit të qëndrimit të politikës monetare, duke filluar nga marsi i vitit 2022. Ky normalizim u realizua nëpërmjet rritjes së normës bazë të interesit, nga minimumi prej 0.50% në fillim të vitit 2022, në nivelin 3% në mars të vitit 2023.

Në këtë kuadër, Guvernatori Sejko theksoi se politika e ndjekur nga Banka e Shqipërisë ka qenë e mbështetur plotësisht në të dhëna, transparente dhe i është komunikuar në mënyrë efektive aktorëve vendas. Ai shtoi se aktualisht, norma bazë e interesit në vend është e ulët krahasuar me vendet e rajonit dhe ato të BE-së, duke reflektuar një normë më të ulët inflacioni të përgjithshëm. Ndërkohë, parashikimet tregojnë për një reduktim gradual të tij, me një kthim në objektivin tonë prej 3% që pritet të arrihet në mesin e vitit 2024.

Lidhur me politikat makroekonomike, Guvernatori theksoi se ato do të jenë të harmonizuara dhe do të punojnë së bashku për të siguruar rritje ekonomike të qëndrueshme në periudhën afatmesme.

Interesit të përfaqësuesve të FMN-BB për ekspozimin e sistemit bankar shqiptar, Guvernatori Sejko iu përgjigj se sistemi financiar ka treguar qëndrueshmëri të jashtëzakonshme, falë përpjekjeve dhe reformave të ndërmarra në vazhdimësi nga Banka e Shqipërisë, të cilat kanë përmirësuar kuadrin rregullator dhe kanë reduktuar dobësitë.

Një tjetër takim i rëndësishëm ishte ai me Zëvendësguvernatorin e Bankës së Italisë,  Piero Cipollone. Diskutimet e këtij takimi u fokusuan kryesisht në zhvillimet e sistemeve të pagesave, inovacionin në teknologji, si dhe sfidat e lidhura me to. Banka e Shqipërisë po bashkëpunon ngushtë me Bankën Botërore dhe Bankën e Italisë për zhvillimin e mëtejshëm të sistemit të pagesave, për të ofruar pagesa në kohë reale, me një siguri më të lartë, kosto më të ulët për qytetarët dhe për të përmbushur plotësisht kërkesat ligjore dhe rregullatore të SEPA-s.

Dorian Koça /

 


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications