6.5 C
Tirana
E premte, 23 Shkurt 2024

“Pesha” në rritje e tregtisë Shqipëri-Maqedoni e Veriut – Tendencë rritëse e 5 viteve të fundit. Renditja në “Top 10”

Duhen Lexuar

Maqedonia e Veriut përbën një partner të rëndëisshëm tregtar për Shqipërinë. Nëse analizojmë shifrat e importeve dhe eksporteve të 5 viteve të fundit, rezulton se ajo kanë njohur rritje progresive.

Sa i përket eksporteve, në 5 vitet e fundit ato kanë variuar nga 9.5 deri në 13.6 miliardë lekë në vit. E sa i përket importeve, në 5 vitet e fundit ato kanë variuar nga 8.5 deri në 12.5 miliardë lekë në vit.

Raporti i eksporteve dhe importeve në vlerë, rezulton të jetë në një raport më të ngushtë nga sa ndodh me vendet e tjera me të cilat Shqipëria ka shkëmbime tregtare. Por cila është situata e shkëmbimeve mes dy vendeve këtë vit?

Shifrat e INSTAT tregtojnë se Maqedoni këtë vit është një nga tre vendet me të cilat vendi ynë ka njohur rritjen më të madhe të eksporteve.

Deri më tani, këtë vit Shqipëria ka eksportuar më Maqedoninë e Veriut mallra me vlerë 12.6 miliardë lekë, duke njohur rritje me rreth 3.5 miliardë lekë më shumë se e njëjta periudhë e nje viti më parë. Ndikim në këtë rritje ka edhe inflacioni.

Ndërkohë, sa i përket importeve, këtë vit ato kanë arritur vlerën 11.9 miliardë lekë, duke njohur rritje me 2.8 miliardë lekë më shumë se e njëjta periudhë e vitit të kaluar. Pavaresisht madhësisë së ekonomisë, Maqedonia ndodhet në listën e 6 vendeve kryesore me të cilat Shqipëria ka shkëmbime tregtare.

 


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit