16.5 C
Tirana
E diel, 16 Qershor 2024

110 milion USD për rritjen e pagave, kush përfiton? – Qeveria miraton pr.buxhetin 2024/ Mete: Më shumëpara’ për pensionet dhe mbrojtjen sociale

Duhen Lexuar

Qeveria ka miratuar projektbuxhetin për vitin 2024 , icili parashikon një fond prej 110 milionë dollarësh përrritjen e pagave për 7 kategori, duke filluar nga mjekët, tek mësuesit, forcat e rendit dhe administratën. Ndërkohë që programohet gjithashtu më shumëmbështetje për pensionistët dhe shtresat në nevojë.

Projektbuxheti parashikon një fond prej 11 miliardë lekësh për rritjen e mëtejshme të pagave të mjekëve të përgjithshëm, infermierëve dhe punonjësve të tjerë shëndetësorë, mësuesve në arsimin parauniversitar, forcave të rendit, të mbrojtjes dhe niveleve zbatuese të administratës qëndrore dhe vendore. Në total, efekti i përgjithshëm në buxhet për financimin e kësaj reforme madhore në sistemin e pagave kap vlerën 39 miliardë lekë. Gjithashtu financohet indeksimi i pensioneve, i cili në dy vitet e fundit kap shifrën rreth 25 miliardë lekë. Vijon mbështetja për mbrojtjen sociale dhe shtresat në nevojë, duke alokuar rreth 33%, 1/3 e shpenzimeve të përgjithshme publike për skemën e pensioneve, ndihmën ekonomike, pagesën e paaftësisë, pagesën e papunësisë, asistencën sociale, ish-të përndjekurit, ish-pronarët, etj.

Projektbuxheti parashikon gjithashtu financim tëinvestimeve publike të programuara në nivelin mbi 5% të PBB-së si dhe rritje të mbëshetjes për pushtetinvendor. Sa i takon paketës fiskale, propozohet vendosje e tavanit në rritjen e akcizës.

Lidhur me akcizën, edhe pse ligji parashikon që të ketë indeksim të normës së akcizës, bazuar në nivelin kumulativ të inflacionit çdo dy vite, në vlerësimin tonë, nisur nga niveli i pazakontë i inflacionit në dy vitet e kaluara, kjo masë e ligjit do duhet të ndryshojë. Ndaj propozojmë vendosjen e një tavani prej 1.5% indeksim çdo dy vite.  

Projektbuxhetin 2024, një nivel të ri lidhur me planifikimin e shpenzimeve publike, të cilat tejkalojnë 7 miliardë euro.    


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications