30.5 C
Tirana
E hënë, 24 Qershor 2024

Google do të investojë 2 miliardë dollarë në konkurrentin e OpenAI, Anthropic

Duhen Lexuar

Google ka rënë dakord të investojë deri në 2 miliardë dollarë në Anthropic, startup-in e inteligjencës artificiale të themeluar nga ish-drejtuesit e OpenAI. Angazhimi përfshin një infuzion paraprak prej 500 milionë dollarësh dhe një shtesë prej 1.5 miliardë dollarësh që do të investohen me kalimin e kohës, tha një zëdhënës i Anthropic. Wall Street Journal raportoi më herët mbi financimin e planifikuar.

Anthropic është zhvilluesi i Claude 2, një chatbot rival i ChatGPT të OpenAI që përdoret nga kompani duke përfshirë Slack, Notion dhe Quora. Kompania u themelua në vitin 2021 dhe, përveç Google, ka marrë fonde nga Salesforce dhe Zoom dhe u vlerësua në fillim të këtij viti në 4.1 miliardë dollarë.

Claude 2 ka aftësinë për të përmbledhur deri në rreth 75,000 fjalë, që mund të jetë gjatësia e një libri. Përdoruesit mund të futin grupe të mëdha të dhënash dhe të kërkojnë përmbledhje në formën e një memorandumi, letre ose tregimi. ChatGPT, nga ana tjetër, mund të trajtojë rreth 3000 fjalë.

Hulumtimi nga Arthur AI, një platformë monitorimi e mësimit të makinerive, zbuloi se Claude 2 ishte chatbot-i më i besueshëm për sa i përket “vetëndërgjegjësimit”, që do të thotë të vlerësojë me saktësi atë që bën dhe çfarë nuk di, dhe t’u përgjigjet vetëm pyetjeve që kishte të dhëna trajnimi për të mbështetur. . Arthur AI testoi chatbot nga Meta, Cohere dhe OpenAI.

Në prill, Google investoi 300 milionë dollarë në kompani, duke marrë 10% të aksioneve. Po atë muaj, Anthropic ishte një nga katër kompanitë e ftuara në një takim në Shtëpinë e Bardhë për të diskutuar zhvillimin e përgjegjshëm të AI me Zëvendës Presidenten Kamala Harris. Alfabeti mëmë i Google, Microsoft dhe OpenAI ishin të tjerët.

Anthropic u kthye shpejt dhe mblodhi një raund prej 450 milionë dollarësh në maj. Në atë kohë, ai shënoi raundin më të madh të financimit për një kompani AI që nga investimi i Microsoft në OpenAI në janar, sipas të dhënave të PitchBook.

Anthropic u themelua nga Dario Amodei, ish-zëvendëspresidenti i kërkimit i OpenAI dhe motra e tij, Daniela Amodei, e cila ishte nënkryetare e sigurisë dhe politikës së OpenAI. Disa alumni të tjerë të kërkimit OpenAI ishin gjithashtu në ekipin themelues të Anthropic.

Amodei tha në korrik se Anthropic investoi të paktën dy muaj në zhvillimin e chatbot-it të tij më të ri, me një ekip prej 30 deri në 35 persona që punonin drejtpërdrejt në modelin e AI dhe gjithsej 150 njerëz që e mbështesin atë. Ajo tha se tregu po rritet aq shpejt sa që ka shumë hapësirë për shumë lojtarë për të pasur sukses.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications