Home Turizmi Efektet e para në turizmin shqiptar pas sulmeve ruse në Ukrainë. Nisin anulimet e prenotimeve

Efektet e para në turizmin shqiptar pas sulmeve ruse në Ukrainë. Nisin anulimet e prenotimeve

0
Efektet e para në turizmin shqiptar pas sulmeve ruse në Ukrainë. Nisin anulimet e prenotimeve

Vitin e fundit pesha e turistëve ukrainas në turizmin vendas ishte rritur. Sipas të dhënave nga TIA, vitin e shkuar, në korrik- gusht fluturuan drejt Rinasit dhe anasjelltas, 38.5 mijë pasagjerë nga Ukraina, ose 65% më shumë se e njëjta periudhë e para pandemisë. Turistët nga Ukraina zunë 22% të lëvizjeve me charter dhe ishin grupi i dytë më i madh pas polakëve.

Tashmë, perspektivat për vitin 2022 janë shumë të paqarta, sipas aktorëve kryesore turistikë në vend.

Ndërsa retë e konfliktit u shfaqen mëngjesin e së enjtes mbi këtë vend prej 40 milionë banorësh, shumë shtete po ndiejnë pasiguri edhe në sektorin e turizmit, që mendohet të pësojë një kolaps.

Shqipëria gjithashtu pritej të ishte një destinacion i rëndësishëm për turistët nga Rusia dhe Ukraina në vitin 2022. Ukrainasit prej disa vitesh tashmë kanë zbuluar në tokën shqiptare oferta turistike shumë tërheqëse, ndër të cilat natyra shqiptare e pazbuluar përbënte pikën më të fortë.

Besnik Vathi, drejtues i agjencisë turistike ATHS, sipas eksperiencës së gjatë në treg, thotë për Monitor se kjo luftë mendohet të ketë pasoja katastrofike, në të gjithë tregjet turistike që ukrainasit përbëjnë pjesën maxhoritare.

Rrahman Kasa, nga Unioni Turistik Shqiptar, thotë se, për shkak të përshkallëzimit të konfliktit Rusi-Ukrainë, efekti negativ nuk qëndron vetëm te anulimi i prenotimit , por te skema si funksionojnë prenotimet.

“Partnerët ndërkombëtarët kanë disa kontrata garancie që kanë paguar 20- 40 % të ofertës turistike si parapagim, ky mendoj se është problemi kryesor. Ata janë të shqetësuar për paratë e tyre dhe për vijim e marrëdhënieve me klientët e tyre dhe gjithashtu, marrëdhëniet e partneritetit mes strukturave akomoduese, agjencive partnere etj. Pra prenotimet anullohën atje dhe mund të ketë efekt zinxhir, pasi mund të kërkojnë paratë mbrapsht dhe strukturat turistike në vend do të gjendeshin në vështirësi. Në situata krizash ka ndodhur, e ka treguar rasti i Tërmetit apo edhe situata pandemike”- përfundon z. Kasa.

Sipas agjencisë turistike SipaTour në Sarandë, vitin e shkuar numri i turistëve ukrainas ishte në rritje në vendin tonë, për shkak se Shqpëria nuk kishte kufizime për lëvizjet dhe jeta turistike ishte e gjallë. Drejtuesi i agjencisë, Artur Çipa thotë për Monitor se efektet në turizmin shqiptar mendohet të përjetohen këtë sezon turistik. Sipas tij, është herët për të folur për anullime pasi pjesa më e madhe e prenotimeve bëhen në maj, por efekte do të ketë.

Ukraina, një vend evropian që vitet e fundit u bë skenë e demonstratave sanguinare, tranzicionit të pushtetit dhe akteve ushtarake. Konflikti i armatosur që evoluoi në Ukrainë në fund të vitit 2013 dhe në fillim të 2014 u përhap me zjarr në të gjithë botën. Këto ngjarje shkaktuan një masë fatalitetesh të pakuptimta, ky problem praktikisht është i pazgjidhur deri më sot dhe si rrjedhojë vendi ra në një recesion të thellë ekonomik. Kjo tronditi ndjenjën e sigurisë së popullatës së vendit dhe eliminoi menjëherë trafikun turistik përbrenda dhe lëvizjet ishin të kufizuara. Një këmbanë alarmi ra mëngjesin e sotëm, me përshkallëzimin e konfliktit me Rusinë, ushtria e të cilës ka nisur një pushtim në shkallë të plotë të Ukrainës dhe po sulmon me armë qytete.