19.5 C
Tirana
E shtunë, 2 Dhjetor 2023
- Reklama -
spot_img

Editorial

Mashtrimi fiskal “cum ex” 55 miliard eurosh që tronditi institucionet bankare europiane

Megjithëse lista e “mashtruesve të mëdhenj” të konsideruar si “gjenialë” në llojin e tyre është shumë e gjatë, përsëri të krijon përshtypjen e një historie pa mbarim, e një historie që duket sikur askush nuk do ta mësojë apo të mësojë prej saj….!

BB: Vlera e eksporteve të domateve mund të trefishohet duke ndryshuar tregjet

Shqipëria ka potenciale të pashfrytëzuara në produktet bujqësore, por për disa kultura ka mundësi që fitimet të rriten më mënyrë më të shpejtë, sugjeron Banka Botërore një studim të fundit për kapacitet e zhvillimit në bujqësi.

Analiza ekonomike e së drejtës – shpjegimi i fenomeneve juridike me konceptet ekonomike

Analiza ekonomike e së drejtës, apo “ligji nën optikën ekonomike” është një disiplinë relativisht e re që kërkon të shpjegojë fenomenet juridike falë metodave dhe koncepteve të shkencës ekonomike. Duke ndërthurur teorinë juridike me teorinë ekonomike, “Ligji dhe ekonomia” tenton ti shpjegojë “ndryshe” fenomenet klasike juridike.

Kriptomonedhat, zhvillim apo manipulim e mashtrim?

15 vitet e jetës së kriptomonedhave janë shoqëruar jo vetëm me faktin e shndërrimit të tyre nga një ide në një realitet, duke u zhvilluar dhe krijuar platforma elektronike nga më të mëdhatë për tregtimin e këtyre kriptovalutave, por edhe me debate e dilema, teorike e praktike për to, rolin dhe të ardhmen e tyre.

Këshilli i Evropës, lufta, kriza dhe sanksionet

Në frymën e qëndrimeve dhe vendimeve të deritanishme dhe Samitit të  fundit të vendeve të G7, me shqetësimin e luftës në Ukrainë, pasojave dhe krizës që po shkakton kjo luftë në ekonominë evropiane dhe masat që duhen marrë për përballjen e kësaj situate, Këshilli Evropian zhvilloi për dy ditë një samit emergjent.

Kriza dhe siguria ushqimore globale

Ende pa u rikuperuar pasojat e krizës ekonomike, rrjedhojë e pandemisë së Covid19, ekonomia globale në përgjithësi, për shkak të luftës Rusi-Ukrainë, po tronditet jo vetëm nga kriza energjetike (furnizimit me naftë, gaz), por edhe nga shkëputja e zinxhirit të furnizimit me lëndë të para dhe ajo që paraqitet si më e rrezikshme është se tashmë janë prezente sinjalet e mungesës së produkteve ushqimore.

Krizat më të mëdha të naftës në 50 vitet e fundit – a po shkohet drejt një maksimumi historik?

Shprehja “goditje e naftës” apo “krizat e rënda të naftës” përdoret për të karakterizuar rritjen e ndjeshme dhe të shpejtë të çmimit të naftës, duke sjellë pasoja negative në ekonominë botërore.

Ekonomia postpandemi, kriza e çmimeve dhe inflacioni

Ndërsa vendet e zhvillu ara, SHBA dhe vendet e Eurozonës, po “hedhin pas shpine “pasojat ekonomike e sociale të krizës së shkaktuar nga pandemia e COVID-19, ato po ndeshen me një krizë të re, atë të rritjes së çmimeve dhe inflacionit në rritje.

Shkëlqimi dhe rënia e investimeve greke

Një nga investitorët e fundit strategjikë grekë, Alpha Bank, është drejt largimit nga Shqipëria. Në katër vitet e fundit, stoku i investimeve greke në Shqipëri ka rënë me 80%, ndërsa numri i ndërmarrjeve aktive me kapital grek në Shqipëri pothuajse është përgjysmuar

Kush i vendos çmimet, qeveria, prodhimi apo tregu – nga Prof. Dr. Alqi Naqellari

Si u bë pushteti dhe ERE faktor për rritjen e çmimeve duke lënë qytetarët të mbërthyer pas shprehjes: “Do hamë ndonjë çap bukë”. Kush i vendos çmimet, qeveria, prodhimi apo tregu?

Artikujt e Fundit

- Reklama -