Bujqësia, blegtoria dhe peshkimi janë tre sektorët kryesore të ekonomisë së ushqimit në vend dhe ecuria e tyre tregon edhe trendin e përgjithshëm se çfarë dhe sa konsumojnë qytetarët shqiptarë dhe po ashtu se sa të varur jemi nga importi. Por për të parë se sa produktivë kanë qenë këto sektorë në vitin 2022, ScanTv ka analizuar shifrat zyrtare të INSTAT.
Bujqësia është sektori më produktiv në ekonominë e ushqimit. Përgjatë vitit që kaloi disa nga kulturat e prodhuara në vend kanë shënuar rritje, por ka edhe nga ato që kanë pësuar rënie të lehtë. Konkretisht, sa i takon bimëve të arave, flamurin e rritjes së prodhimit bujqësor e mbajnë perimet me rreth 1.3 milionë tonë, po ashtu me rritje rezultojnë foragjerët, bimët mjekësore, patatet. Ndërsa rënie të lehtë ka pësuar prodhimi i drithërave, fasuleve dhe bimëve industriale. Sa i takon drufrutorëve, viti 2022 ka qenë i frytshëm për pemët frutore, ullinjtë dhe agrumet të cilat kanë dhënë më shumë prodhim, ndërsa vreshtaria ka shënuar ulje.
Blegtoria vijon të mos jetë në ditë të mira, pasi numri i gjedhëve, të imtave dhe shpendëve ka pësuar rënie progresive nga viti në vit. Konkretisht, numri i lopëve regjistrohet në 298 mijë në vitin 2022, numri i të imtave 1 milionë e 372 mijë, numri i dhive 722 mijë dhe po ashtu rënie të konsiderueshme ka pësuar dhe numri i shpendëve. Në sektorin e blegtorisë, rritje ka pësuar vetëm bletaria, duke numëruar 479 koshere nga 394 të tilla që ishin në vitin 2021. Si rrjedhim, rënie ka pësuar gjatë vitit që lamë pas, prodhimi i qumështit, vezëve dhe mishit peshë e gjallë, duke bërë që konsumatorët shqiptarë të kenë më pak produkt vendas në dispozicion. Në vitin 2022 janë prodhuar 970 mijë ton qumësht nga 1 milionë tonë ne vitin 2021, 776 milionë kokrra vezë nga 899 milion dhe 140 mijë ton mish peshë e gjallë nga 148 mijë që u prodhua në vitin 2021.
Sektori i peshkimit në tërësi ka pësuar rënie për vitin 2022. Kategoritë ujore të peshkimit përfshijnë det, bregdet, laguna, ujëra të brendshme, akuakulturë dhe molusqe. Dhe në të gjitha këto kategori, zëniet rezultojnë në 17.799 tonë në vitin 2022, me rënie prej 704 ton. Nëse do ti analizojmë sipas kategorive, me rënie ka rezultuar peshkimi detar, lagunor, akuakultura dhe ai i ujërave të brendshme. Ndërsa performancë pozitive ka pasur peshkimi bregdetar dhe molusqet.
Elisabeta Dosku/
Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.