Pas ilaçeve dhe printimit 3D, tani po përpiqemi të prodhojmë edhe birrë në mikrogravitet, duke simuluar kushtet hapësinore në laborator. Testet u kryen nga një grup shkencëtarësh nga Universiteti i Floridës, të cilët donin të hetonin sjelljen e majave gjatë fermentimit në kushte të gravitetit shumë të ulët, siç janë ato të gjetura në bordin e një anije kozmike. Studimi, i publikuar në Beverages, zbuloi se fermentimi ndodh më shpejt dhe se birra e prodhuar është e cilësisë më të lartë.
Për të arritur në përfundimet e tyre, ekspertët prodhuan mushtin nga elbi dhe më pas e ndanë atë në gjashtë mostra identike. Më pas ata injektuan Saccharomyces pastorianus, një maja e përdorur për të prodhuar birrën lager (fermentimi i poshtëm), në secilën prej tyre, duke përdorur tre si mostra kontrolli dhe duke i vendosur tre të tjerët në kushte të simuluara të mikrogravitetit në laborator.
Rezultatet vunë në pah jo vetëm që majaja u riprodhua në mënyrë perfekte në mikrogravitet, por edhe se fermentimi ndodhi më shpejt, në 21.2 orë krahasuar me 28.2 që nevojitej për mushtin e grupit të kontrollit. Studiuesit supozojnë se arsyeja qëndron në faktin se qelizat mbeten vazhdimisht në pezullim, dhe kjo maksimizon disponueshmërinë e lëndëve ushqyese duke i penguar ato të vendosen.
Mikrograviteti ndikoi gjithashtu në shijen e birrës: duke prodhuar më pak estere (produktet biologjike të fermentimit që janë përgjegjës për shijet e mira dhe të këqija të birrës), procesi prodhoi një birrë me cilësi më të lartë dhe me shije më të mirë. Mund të ketë dy shpjegime të mundshme: ose, edhe një herë, pezullimi i qelizave të majave, ose aktiviteti më i ulët i një gjeni përgjegjës për rregullimin e estereve.
“Në të ardhmen, ndërsa vazhdojmë të eksplorojmë hapësirën, do të kryejmë gjithnjë e më shumë eksperimente në kushte mikrograviteti që do të bëjnë të vështira për t’u parashikuar rezultate”, shpjegon Andrew Macintosh, një nga autorët e studimit, duke nënvizuar së bashku me kolegët e tij se ky eksperiment është vetëm një hap i parë për të kuptuar se si Hapësira mund të na ndihmojë të përmirësojmë gjërat e përditshme.
Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.