12.5 C
Tirana
E premte, 1 Mars 2024

Europa ka mjaftueshëm gaz të lëngshëm – 1/5 e tij vjen nga Rusia, pavarësisht sanksioneve perëndimore

Duhen Lexuar

Europa konsumon gjithnjë e më pak gaz rus dhe deklaron se do që të heqë plotësisht dorë nga ai sa më shpejt. Por nëse gazi është në formë të lëngshme, atëherë mund të mbyllet një sy ndaj sanksioneve. Ato që reduktohen janë vetëm importet nëpërmjet gazsjellësve, ndërsa blerjet e gazit të lëngshëm janë rritur madje me 46% në nëntë muajt e parë të këtij viti.

Në bordin e anijeve cisternë mes muajit janar dhe shtator, Bashkimi Europian ka marrë nga Moska 16.5 miliard metra kub gaz, në krahasim me 11.3 miliard me të njëjtën periudhë në vitin 2021. Është pothuajse 1/5 e totalit të importeve në formën e gazit të lëngshëm.

Të dhënat e komisionit europian vënë në dukje një paradoks të sikletshëm, që nxjerr në pah shumë qartë cënueshmërinë e kontinentit të vjetër, ende shumë larg shkëputjes nga ai që për dekada ka qenë furnizuesi më i madh i lëndëve djegëse. Praktikisht gazi rus shërbeu për të zëvendësuar gazin rus. Kjo sepse pa gazin e lëngshëm të Moskës, Europa nuk do të mund të kishte mbijetuar pas ndërprerjes së furnizimeve nga Gazprom.

Për arsye të ndryshme, furnizimet nga kolosi, monopol i eksportit nëpërmjet gazsjellësit, janë reduktuar aktualisht në rreth 70 milion metra kub në ditë në krahasim me më shumë se 150 milion të një viti më parë. Një reduktim që ka lënë një boshllëk shumë të madh në krahasim me nevojën për konsum, e cila u plotësua vetëm me sasi shumë të mëdha të gazit të lëngshëm i cili është blerë pa marrë në konsideratë cmimin.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë ato që kanë fituar garën tregtare, të cilat regjistruan më shumë se dyfishim të shitjeve në Bashkimin Europian, me një kuotë prej 44% në totalin e blerjeve europiane të gazit të lëngshëm mes janarit dhe shtatorit të këtij vit. Por në vend të dytë renditet Rusia, e cila me 17% lë prapa dhe Katarin me 13%.

Moska ishte prej kohësh një fuqi e gazit të lëngshëm: e katërta në botë, pas Australisë, Katarit dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës, por sigurisht me eksporte shumë më të mëdha në krahasim me Malajzinë, Nigerinë dhe Algjerinë. Sanksionet aktualisht e detyrojnë Moskën që të rianalizojë planet e zhvillimit, që ishin shumë ambicioze, por avancimi nuk u ndërpre. Njësoj si nuk u ndërprenë as shitjet, as në vendet që dënojnë pushtimin e Ukrainës. Përkundrazi.

80% e gazit rus ka shkuar pikërisht në vendet europiane dhe aziatike, Japonia kryesisht – që kanë vendosur sanksione. Në kontinentin e vjetër ndonjë ngarkesë ka arritur pothuajse kudo, dhe në Itali dhe pse në mënyrë sporadike. Vetëm Britania e Madhe dhe Lituania kanë zeruar importin.

Por vendet që janë furnizuar mjaftueshëm janë të pakta: sidomos Franca – që ka marrë 1/3 e eksportit të gazit të lëngshëm rus – dhe Spanja, ku ka mbërritur ¼ e dërgesës.

Agjencia ndërkombëtare e energjisë shqetësohet për faktin se duke filluar që nga viti i ardhshëm, kur vendet të nisin me mbushjen e rezervave, në Europë do të mungojnë 30 miliardë metra kub gaz nëse nuk do të reduktohet në mënyrë drastike konsumi.

Dorina Kurtaj /


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit